ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

"Το ποίημα είναι καρφί  
στην καρδιά του κόσμου.     
Το ποίημα είναι σπαραγμός.
Κομμάτι γυαλιστερό μέταλλο,
πάγος, σκοτεινή πληγή,
το ποίημα είναι σκληρό
- πολυεδρικό διαμάντι

συμπαγές - λαξευμένο μάρμαρο"
υποστηρίζει ο Αναστάσης Βιστωνίτης (συλλογή Μετοικεσία 1972). Και συνεχίζει:

"Είναι πυροβολισμός
στον ορίζοντα και την ιστορία.
Το ποίημα δεν είναι άνθος που μαραίνεται.
Είναι βαλσαμωμένος πόνος"

  Τα ποιήματα για την ποίηση δε λείπουν. Με τους ποιητές να εξηγούν την ανάγκη της ποίησης. Τι σημαίνει, ωστόσο, ποίηση για τους μαθητές του Γυμνασίου; Ή αλλιώς πώς οι έφηβοι αντιλαμβάνονται ένα ποίημα στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας; Mερικές από τις αυθόρμητες απαντήσεις τους είναι οι ακόλουθες:
  • Ποίηση είναι τα συναισθήματα που βγάζει από μέσα του ο ποιητής λέγοντας τις σκέψεις του, τις ιστορίες του, τα μαθήματα ζωής και τους έρωτές του.
  • H ποίηση είναι μια πόρτα από την οποία μπαίνεις σε ένα κόσμο φανταστικό, από όπου δε θέλεις να βγεις ποτέ, σε ένα κόσμο όπου τα λόγια τρέχουν κι ο ποιητής τρέχει ξοπίσω τους!
  • Ποίηση είναι ένα κείμενο γεμάτο συναίσθημα, γεμάτο αυθορμητισμό. Εκφράζεις τα συναισθήματά σου, απελευθερώνεις ό,τι έχεις κλειστό μέσα σου, ερωτικά, εξομολογητικά, λυπητερά μηνύματα. Δείχνεις στον κόσμο τον πραγματικό σου εαυτό, διδάσκεις μαθήματα ζωής σε φίλους, γνωστούς, αναγνώστες.
  • Ποίηση για μένα είναι έκφραση συναισθημάτων.Τα ποιήματα συνήθως είναι μπερδεμένα και ακαταλαβίστικά γιατί τα συναισθήματά  μας είναι έτσι. Δεν είμαι μεγάλος λάτρης, αλλά κάθε φορά που διαβάζω ένα ποίημα που με εκφράζει το απομνημονεύω.
  •  Οι πιο λακωνικοί πάλι θεωρούν αόριστα ότι ¨ποίηση είναι κάτι λόγια¨, οπότε εμείς δεν απομένει παρά να αναρωτιόμαστε τι θέλει  να πει ο ποιητής!
    'Αραγε πόσο γνωστό είναι ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου προτάθηκε από έλληνα ποιητή; Η έμπνευση ανήκει στο Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες. Για το ιστορικό του εορτασμού μπορείτε να πληροφορηθείτε  εδώ.
Σμαράγδη Γαλημιτάκη