ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ



Στο πλαίσιο της Τοπικής Ιστορίας, μετά την επεξεργασία ιστορικού υλικού στην τάξη,  τα τμήματα Γ3 και Γ4 ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη των Χανίων ένα ηλιόλουστο πρωινό λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα.

  Η περιήγηση ξεκίνησε από την οδό Χάληδων με παρουσίαση των σημαντικότερων μνημείων (Δημοτική Πινακοθήκη, Φιλολογικός Σύνδεσμος Χρυσόστομος). Aκολούθησε πρώτη στάση στην πλατεία Αθηναγόρα, κοινώς Μητροπόλεως, με αναφορά στην Τριμάρτυρη, την Καθολική Εκκλησία, το γωνιακό χαμάμ και το ερειπωμένο Ναυαρχείο-Δημαρχείο και αναγνωριστική είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
 Δεύτερη στάση στην πλατεία Συντριβανίου, επισήμως Ελ. Βενιζέλου, πριν ανηφορίσουμε στο λόφο Καστέλι. Εκεί επισκεφτήκαμε το κτίριο των ενετικών αρχείων αλλά και το καλά κρυμμένο σπίτι του ενετού ρέκτορα και του κατοπινού τούρκου πασά. Αφού σχολιάσαμε τα ερείπια της μινωικής Κυδωνίας κατευθυνθήκαμε στην πλατεία Μεραρχίας, το μπαλκόνι των Χανίων (όπου η πανοραμική ομαδική φωτογραφία).



   Kατηφορίζοντας τα σκαλιά της Αγίου Μάρκου αναφερθήκαμε στο ΚΑΜ (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) ή Μεγάλο Αρσενάλι και στα ενετικά νεώρια. Φυσικά δεν παραλείψαμε ανάπαυλα για ξεκούραση και κολατσιό στα εφηβικά στέκια της Σαρπηδόνος.

 Τελευταία στάση στην πύλη της Άμμου με αναφορά στον προμαχώνα Sabbionara και τους Χαλικούτες, τους αφρικανούς κατοίκους του Κουμ Καπί στα τέλη του 19ου αι. Δυστυχώς δεν υπήρχε χρόνος για να ολοκληρώσουμε το οδοιπορικό στην παλιά πόλη με επίσκεψη στην χριστιανική συνοικία του Τοπανά και την τουρκική της Σπάντζιας.


΄΄Ξεναγός΄΄ η φιλόλογος Γαλημιτάκη Σμαράγδη και συνοδοί οι καθηγήτριες Σπάρταλη Νίκη και Ξερογιαννάκη Αναστασία.