ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΚΥΦΟΥ


Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης το τελευταίο δεκαήμερο  κάθε Μάη, η επίσκεψη στο Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στα Ασκύφου Σφακίων ίσως είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Πρόκειται για ένα  μικρό επαρχιακό μουσείο μεγάλης ιστορικής αξίας  που αποτελεί κυριολεκτικά έργο ζωής του Γεώργιου Χατζηδάκη,  καθώς τα πολύτιμα εκθέματα προέκυψαν μετά από κοπιώδη αναζήτηση του σε όλη την Κρήτη. Μετά το θάνατο του ιδρυτή του μουσείου το 2007, τη συλλογή εξακολουθεί να εμπλουτίζει με ζήλο ο γιος του, Ανδρέας.


Ο εκθεσιακός χώρος (μόλις δύο μικρά δωμάτια και μία ευρύχωρη βεράντα) μάλλον αδικεί τα εκθέματα ή τουλάχιστον δεν τα αναδεικνύει όπως τους αξίζει. Παρά τη στενότητα του χώρου η συλλογή, ωστόσο, είναι εντυπωσιακή: πρόκειται για 2000 αντικείμενα της περιόδου 1940-1944, όπως ποικίλος στρατιωτικός εξοπλισμός κυρίως των Γερμανών (από χειροβομβίδες,  θαλάσσιες νάρκες και  κάθε λογής όπλα μέχρι αλεξίπτωτο, στολές, ασύρματοι) αλλά και των Άγγλων και των Ιταλών, καθώς και είδη γραφείου, πορσελάνινο σερβίτσιο και ιατρικός εξοπλισμός όλα του Γ΄ Ράιχ!


Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη και άρα η συντήρηση του επαφίεται στην προαίρεση των επισκεπτών του, κυρίως ξένων, η δε αυτοσχέδια ξενάγηση πραγματοποιείται από μέλη της οικογένειας Χατζηδάκη που έτσι τιμούν τη μνήμη του εμπνευστή του μουσείου.

Κι ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ανασταλεί η λειτουργία του Πολεμικού Μουσείου Χανίων λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου, είναι άξιο απορίας πώς οι αρχές του νομού δεν έχουν αναδείξει το Πολεμικό Μουσείο Ασκύφου, ή πώς οι τοπικοί φορείς δεν έχουν μεριμνήσει για τη μεταστέγασή του. Την απορία έρχεται να συμπληρώσει η λυπηρή διαπίστωση ότι το σχολικό εγχειρίδιο της Γ΄ Γυμνασίου (ΟΕΔΒ Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, σελ 131) μόνο επιγραμματικά αναφέρεται στην παγκοσμίως γνωστή για τη σπουδαιότητά της  Μάχη της Κρήτης. Από την άλλη, ευτυχώς που, σε πείσμα των καιρών, κάποιοι με έργα έχουν ταχθεί στη διάσωση της ιστορικής μνήμης που άλλοι μνημονεύουν με λόγια.