ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ


Η Διεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1961, στις 20 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (IFATCA), για να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τον σημαντικό ρόλο του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στην αεροπορική αλυσίδα. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο επάγγελμα, που αναδείχθηκε μέσα από την τεχνολογική έκρηξη του 20ου αιώνα. H Ευρωπαϊκή Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ιδρύθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1961.

      Έργο του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας είναι ο έλεγχος του  εθνικού εναερίου χώρου και η ασφάλεια των πτήσεων. Οι κυριότερες δραστηριότητες ενός ελεγκτή είναι ο έλεγχος προσέγγισης (συνομιλία με πιλότους αεροσκαφών), ο έλεγχος του αεροδρομίου, η ενημέρωση πληρωμάτων και η συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του αεροδρομίου.


Συγκεκριμένα ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας δίνει άδεια για την έναρξη λειτουργίας των κινητήρων του αεροσκάφους, καθοδηγεί το αεροπλάνο προς το διάδρομο απογείωσης και δίνει τελική εντολή για την απογείωση. Ακόμη, κατευθύνει το αεροπλάνο στον αέρα μέσα στους αεροδιάδρομους πτήσης, ώστε να προσεγγίσει το διάδρομο προσγείωσης και κατόπιν έξω από το διάδρομο προσγείωσης, όπου την ευθύνη αναλαμβάνει το προσωπικό εδάφους.
   Τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είναι ραντάρ, οθόνες ηλεκτρονικής απεικόνισης στοιχείων, τηλεπικοινωνιακά μέσα, όπως πομποδέκτες, telex και άλλα.
Η εργασία του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας απαιτεί σωστή εκτίμηση και υπολογισμούς, ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, γρήγορα αντανακλαστικά, διοικητικές, οργανωτικές και συντονιστικές ικανότητες.
      Πολύ διαφωτιστικό για το εξαιρετικά ελκυστικό επάγγελμα του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας είναι το παρακάτω βίντεο:


Από τη μαθήτρια του Γ2 Κουλάκη Χρύσα