ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

  Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης, κατά την ξενάγηση τους στην Οικία-Μουσείο Ελ. Βενιζέλου, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο τον άνθρωπο όσο και τον πολιτικό Βενιζέλο αλλά  να περιηγηθούν, εκ περιτροπής, σε ιστορικά μνημεία της συνοικίας της Χαλέπας (Αγία Μαγδαληνή, νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Προξενεία Μ. Δυνάμεων, Παλάτι, Γαλλική Σχολή).
  Tην εμπειρία της ξενάγησης περιγράφει πολύ παραστατικά η μαθήτρια  του Γ2 Κουλάκη Χρύσα: ΄΄Όλη η ξενάγηση πραγματικά άξιζε. Κυριολεκτικά κρεμόμασταν από τα χείλη της ξεναγού! Υπήρχε μια ιστορία για κάθε αντικείμενο του σπιτιού. Η ανακαίνιση έκανε το σπίτι να αποπνέει τον αέρα εκείνης της εποχής.Τα έπιπλα φαίνονταν ολοκαίνουρια, μέχρι και τα χειροποίητα χαλιά που ήταν του 1900 φαίνονταν καινούρια. Από την άλλη κάθε δωμάτιο είχε το δικό του χαρακτήρα. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν τα ρούχα του  Ελευθέριου Βενιζέλου με το αίμα από την πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Επίσης το αμάξι με τις 66 σφαίρες της δεύτερης δολοφονικής απόπειρας, ένα εντυπωσιακό εκθεσιακό κειμήλιο, το οποίο θαυμάσαμε σε κάθε του λεπτομέρεια. Μετά από την ενδιαφέρουσα ξενάγηση είχε έρθει η σειρά της κ. Γαλημιτάκη να γίνει η ξεναγός μας σε μια βόλτα στη Χαλέπα. Όλη η εκδρομή ήταν πραγματικά υπέροχη. Ελπίζω να ξαναπάμε και την άλλη φορά να μείνουμε ακόμη περισσότερο!΄΄
  Γενικά οι εντυπώσεις των παιδιών  μόνο ενθουσιώδεις μπορούν να χαρακτηριστούν:
  ΄΄Στο σπίτι του Βενιζέλου βιώσαμε μία μοναδική εμπειρία.'Ολοι νιώσαμε σαν να τον είχαμε δίπλα μας, σαν να ήμασταν μέρος της ζωής του! Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το γραφείο του και τα τόσα βιβλία του, που αποδεικνύουν πόσο φιλομαθής ήταν΄΄ αναφέρει η Αναστασία  Παλιεράκη (Γ3).
  Η Νάνσυ Εξάρχου (Γ1) συμπληρώνει:΄΄ Τα συναισθήματά μου, μόλις μπήκα στο Μουσείο, ήταν ανάμεικτα αλλά υπερτερούσε το δέος γιατί έβλεπα τα έπιλα στα οποία κοιμόταν ή καθόταν ο Ελ. Βενιζέλος. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία ζωής και θα πρότεινα στον καθένα να επισκεφτεί το σπίτι-μουσείο του Ελ. Βενιζέλου με την εκπληκτική ανακαίνιση΄΄.
  Τα αγόρια πάλι πρόσεξαν προσωπικά αντικείμενα του Βενιζέλου (γυαλιά, πένες),  ενθουσιάστηκαν  με τις πέτρες του αναθέματος και το αμάξι  του και εντύπωσαν  λεπτομέρειες της απόπειρας δολοφονίας του.

Στην Αγία Μαγδαληνή

Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο Αγγλικό Προξενείο-νυν ξενοδοχείο Χαλέπα
Όλοι μαζί στην πλατεία Έλενας Βενιζέλου
  Συνοψίζοντας, η διδακτική επίσκεψη στην Οικία-Μουσείο του Ελ. Βενιζέλου, με τη συνηγορία του καιρού που επέτρεψε την περιήγησή μας στην αρχοντική Χαλέπα, ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχής, αφού  την απόλαυσαν όλοι, μικροί και μεγάλοι. Επιπλέον οι συνοδοί καθηγητές δέχτηκαν συγχαρητήρια για το ζωηρό ενδιαφέρον και την άψογη συμπεριφορά των παιδιών.
     Παιδιά, μπράβο σας!

Συνοδοί καθηγητές: κ. Βλαμάκη Χαρά, κ. Δημάκου Τζένη και κ. Χατζηγεωργίου Βασίλης.
Υπεύθυνη διδακτικής επίσκεψης: κ. Γαλημιτάκη Σμαράγδη