ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ


Η Παγκόσμια Ημέρα  για τον  Έρωτα  στις 14 Φεβρουαρίου για το σχολείο μας ήταν μόνο το πρόσχημα για να μιλήσουμε για τη μαγεία του έρωτα στο μάθημα της Λογοτεχνίας. Και παρόλο που ο έρωτας σαφώς δε διδάσκεται,  στην τάξη μιλήσαμε για τα απίθανα συναισθήματα που γεννά και την ανεξέλεγχτη δύναμή του να μεταμορφώνει τη ζωή μας δίνοντας νόημα και χρώμα, χαρά, έμπνευση και προσδοκία. Κουβεντιάσαμε  ακόμη για τον έρωτα  που κάποτε μας προδίδει, μας πληγώνει, μας ακυρώνει κι όμως δίχως του  μπορούμε δύσκολα ή δεν μπορούμε καθόλου. Γιατί είναι στην ανθρώπινη φύση μας να ερωτευόμαστε και να αγαπάμε με το νου, την καρδιά και το κορμί.
   Με αφορμή, λοιπόν, κείμενα ερωτικά ελλήνων και ξένων ποιητών  μαθητές και  μαθήτριες  όλων των τάξεων του σχολείου, περισσότερο ή λιγότερο υποψιασμένοι, κατέθεσαν γραπτά  τις προσωπικές τους απόψεις για τον έρωτα. Από την αυθόρμητη λογοτεχνική τους απόπειρα προέκυψαν ποικίλα κείμενα: μαντινάδες, πεζά και ποιήματα, όλα αξιοπρόσεκτα για την εφηβική φρεσκάδα και ευαισθησία που αποπνέουν .
   Επιπλέον στο μάθημα των Θρησκευτικών στο τμήμα Γ4 προέκυψε το ερώτημα αν ο έρωτας απουσιάζει από τα εκκλησιαστικά κείμενα. Στην απορία των μαθητών/τριών η θεολόγος κ. Δημάκου Τζένη απάντησε με σχετικές αναφορές της χριστιανικής διδασκαλίας και σχολιασμό αποσπάσματος από το άκρως λυρικό Άσμα Ασμάτων.
 
   Στο δε μάθημα των Αγγλικών μαθητές και μαθήτριες επίσης της Γ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σύγχρονα ερωτικά τραγούδια αλλά και παλιότερες ροκ μπαλάντες δικής τους επιλογής. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η επεξεργασία των στίχων που άλλοτε ήταν εξαιρετικά απλοϊκοί κι άλλοτε εντυπωσιακά ποιητικοί.

   Το σύγχρονο νεανικό τραγούδι "All of me " του  John Legend, πρόταση του τμήματος Γ3, δεν αποτελεί παρά μιαν ακόμη αφορμή για να ασκήσετε τα αγγλικά σας  διαδικτυακά:


   Για  τους λάτρεις της ροκ μουσικής σκηνής προτείνεται το " Bed of roses " του Bon Jovi:


  Ολοκληρώνοντας τη διαθεματική, τελικά, προσέγγιση του έρωτα , την ιστορία  του αγίου Βαλεντίνου, αγαπημένου αγίου των ερωτευμένων όλου του κόσμου, μας θυμίζει η παρουσίαση της περυσινής μαθήτριας Μιχαέλας Χαρίση.