ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΧΑΛΕΠΑ

Η πιο αρχοντική, κατά κοινή ομολογία, συνοικία στα ανατολικά της πόλης των Χανίων. Η ονομασία της ετυμολογικά προέρχεται από το αρχαιοελληνικό επίθετο ΄΄χαλεπός΄΄= δύσκολος, επειδή επρόκειτο για πετρώδη, άγονη περιοχή. Τα σημαντικότερα μνημεία της Χαλέπας είναι  η Οικία-Μουσείο του Ελ. Βενιζέλου, τα Προξενεία, το Παλάτι, η Γαλλική Σχολή και ο ναός της Αγίας Μαγδαληνής.

Βρίσκονται επί της οδού  Ελ. Βενιζέλου. Στα χρόνια της Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας φιλοξενούσαν τις διπλωματικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών και της Ελλάδας:  της Μεγάλης Βρετανίας σήμερα ξενοδοχείο "Χαλέπα", της Γερμανίας σημερινό ξενοδοχείο ''Βίλα Ανδρομέδα'', της Αυστροουγγαρίας σήμερα  ξενοδοχείο ''Δώμα'', της Ιταλίας σημερινός οίκος ευγηρίας ''Η Αγία Άννα''. Το Προξενείο της Ελλάδας, που στο παρελθόν λειτούργησε ως καφέ-εστιατόριο ''Προξενείο'', σήμερα είναι κλειστό. Τέλος το κτήριο του Γαλλικού Προξενείου στην οδό Μαυρογένηδων είναι εγκαταλελειμμένο και κινδυνεύει από κατάρρευση.

Το ελληνικό Προξενείο
Το αρχοντικό ξενοδοχείο ''Χαλέπα''
Η εντυπωσιακή ''Βίλα Ανδρομέδα''
Το Παλάτι, ανάμεσα στη Γαλλική Σχολή και την Οικία Ελ. Βενιζέλου, αρχικά αποτέλεσε την έδρα του Ύπατου Αρμοστή Γεωργίου επί Κρητικής Πολιτείας, μετά το 1906 του διαδόχου του Αλέξανδρου Ζαϊμη και αργότερα των εκάστοτε Γενικών Διοικητών Κρήτης. Το διάστημα 1937-1949 λειτούργησε ως στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ κατά την Κατοχή επιτάχθηκε, όπως και άλλα αρχοντικά της Χαλέπας, από τους Γερμανούς.

Το αλλοτινό Παλάτι
Η Γαλλική Σχολή ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα και ανήκε στις Καλόγριες του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ, οι οποίες παρείχαν σε κορίτσια καλών οικογενειών  γυμνασιακή μόρφωση σε γαλλικά καθώς και καλούς τρόπους. Φιλοξένησε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου. Κρήτης. Πρόσφατα η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε τη δημιουργία λαογραφικού μουσείου, την ανακαίνιση των συνεδριακών χώρων και τη λειτουργία καφέ-εστιατορίου στο αίθριο.

Η Γαλλική Σχολή
Η Αγία Μαγδαληνή στον κήπο της βασιλόπαιδος Μαρίας αποτελεί ιδιόρρυθμο αρχιτεκτονικά τύπο ναού με ευρύχωρη αίθουσα που καταλήγει σε διακοσμητικό τρούλο ρωσικής μορφής. Κτίστηκε την περίοδο 1901-1903 από τον Ύπατο Αρμοστή Γεώργιο για την αδελφή του, πριγκίπισσα  Μαρία.

''Ο εν Χαλέπα Ηγεμονικός ναός'' σε καρτ ποστάλ της Κρητικής Πολιτείας
Η Αγία Μαγδαληνή σήμερα
Για την Οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου, που πλέον πλήρως ανακαινισμένη  λειτουργεί ως Μουσείο, παραπέμπουμε σε σχετικό άρθρο των Χανιώτικων Νέων.
Τέλος ας σημειωθεί ότι στην περιοχή της Χαλέπας,  όπου βρισκόταν το Ρωσικό Προξενείο και αργότερα  το πρώην στρατοπέδο Χατζηδάκη, θα μεταστεγαστεί στο προσεχές μέλλον το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.