ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ-ΦΡΑΓΚΙΚΟ-ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 
Η περιοχή γύρω από τη σημερινή Πλατεία 1866. Αποτελεί τμήμα του παλιού οθωμανικού νεκροταφείου των Χανίων που απαλλοτριώθηκε προκειμένου να επεκταθεί το εμπορικό κέντρο εκτός των τειχών της Παλιάς Πόλης. Η μουσουλμανική νεκρόπολη εκτεινόταν από τη σημερινή οδό Αποκορώνου μέχρι την οδό Μανουσογιαννάκηδων και ονομαζόταν Μεζαρλίκια (mezarlik =νεκροταφείο).

Η πλατεία Νέων Καταστημάτων  το 1954
Η πλατεία  σε καρτ ποστάλ της δεκαετίας του 1970

Η σημερινή πλατεία 1866
   Σύμφωνα με τον Μ. Μανούσακα η πλατεία των Νέων Καταστημάτων οριοθετήθηκε το 1911. Το 1914 ιδρύθηκε ένα συνεταιρισμός καταστηματαρχών για  την προώθηση του σχεδίου, που ωστόσο άρχισε να υλοποιείται μετά την αποχώρηση των μουσουλμάνων το 19223. Η ανέγερση των καταστημάτων ολοκληρώθηκε το 1932 και στη συνέχεια ο Δήμος Χανίων προχώρησε σε εξωραϊστικά έργα στην πλατεία με δαπάνη ενός εκατομμυρίου δραχμών.

ΦΡΑΓΚΙΚΟ (ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ)
Συνοικία νοτιανατολικά του κέντρου των Χανίων γύρω από τους οδούς Μπότσαρη, Μανουσογιαννάκηδων, Μάντακα και Μαργουνίου. Διατηρείται το ανενεργό πλέον κοιμητήριο των ρωμαιοκαθολικών (αλλιώς ΄΄φράγκοι΄΄).

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
Το χριστιανικό κοιμητήριο των Χανίων και η γύρω περιοχή ήδη από την εποχή της τουρκοκρατίας. Ο ομώνυμος Ιερός Ναός κτίστηκε το 1930 στη θέση μικρότερης εκκλησίας που προϋπήρχε από την ενετοκρατία. Ας σημειωθεί ότι ο Άγιος Λουκάς ήταν ο μόνος χριστιανικός ναός που λειτουργούνταν επί ενετοκρατίας εκτός των τειχών (εντός των τειχών λειτουργούνταν οι Άγιοι Ανάργυροι). Οι Τούρκοι επέτρεψαν στους χριστιανούς να εκκλησιάζονται και στους δύο ναούς με την υποχρέωση να αφαιρέσουν τις καμπάνες.