ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ : ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ- ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Με τη σκέψη πως η γνώση της ιστορίας του πολύπαθου τόπου μας πρέπει να μεταφέρεται στα παιδιά μας , αποφασίσαμε διδακτικές επισκέψεις με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου , σε διάφορους προορισμούς που σχετίζονται άμεσα με τα γεγονότα της γερμανικής κατοχής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Γ΄ Γυμνασίου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση « Οι γυναίκες που έμειναν», μια παράσταση που ήταν συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντομαρί και της θεατρικής ομάδας Σκηνή Χωρίς Όρια.

Η παράσταση με αφορμή το ιστορικό γεγονός της εκτέλεσης 25 αμάχων ανδρών στο Κοντομαρί από τον γερμανικό ναζιστικό στρατό, στις 2 Ιουνίου του ’41,παρουσιάζει τις γυναίκες, τις αφανείς ηρωίδες που έμειναν πίσω να κλάψουν και να θάψουν τους νεκρούς. 

Το κείμενο της παράστασης ήταν σύνθεση από μαρτυρίες γυναικών και ιστορικές πληροφορίες σε αποσπάσματα και επιλογές από τα ντοκιμαντέρ: Αλησμόνητα - Γυναικες στην Κρήτη 1941/1945 της Barbara Englert και της Leonie Englert (Συνεντεύξεις από τις κυρίες: Ελπίδα Τσαγκανάκη, Ρένα Βαδουβά- Μελά, Ευαγγελία Αλεβιζάκη- Κωστάκη, Μάρθα Παπαδάκη- Πετράκη, Πηνελόπη Κωστάκη, Ελένη Κωστάκη, Βασιλεία Νικητάκη - Ζουμπεράκη,  Ευαγγελία Πολιουδάκη, Μπερδεμένες κλωστές της Deborah Jeromin, Κοντομαρί | Η Μηχανή του Χρόνου ΕΡΤ (2011-2012) και Ντοκιμαντέρ Κοντομαρί, Η εκτέλεση στο Κοντομαρί Χανίων 1941 (1994). Το τραγούδι Επέτειος Νεκροί βασίζεται στην σύνθεση του Πάρις Περυσινάκης και στίχους του Γιώργη Καράτζη.

ΧΑΡΑ ΒΛΑΜΑΚΗ