ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΜΠΙΩΝ

Ο πόλεμος των κουμπιών του Γιαν Σαμιουέλ (2011) είναι μια εφηβική ταινία με θέμα τη διαμάχη ανάμεσα σε δύο παιδικές συμμορίες. Πρόκειται για ένα πόλεμο τιμής και πίστης στη φιλία που έχει παραμείνει ζωντανός για πολλές γενιές ακόμα και ανάμεσα στους δασκάλους.
    Στην επαρχιακή Γαλλία του ΄50 τα παιδιά δύο γειτονικών χωριών έχουν κηρύξει πόλεμο μεταξύ τους. Οι νικητές παίρνουν ως βραβείο τα κουμπιά από τα ρούχα των αντιπάλων, γνωρίζοντας ότι οι ηττημένοι, εκτός από την ντροπή, στο σπίτι θα πρέπει να υπομείνουν των κατσάδα- και όχι μόνο- των μανάδων για τα χάλια τους. Οι αρχηγοί των αντίπαλων ομάδων σκαρφίζονται διάφορα σχέδια για να αιφνιδιάσουν τους εχθρούς, με αποκορύφωμα την ιδέα να πολεμήσουν γυμνοί για να μην χάσουν τα πολύτιμα κουμπιά τους! 



    Παράλληλα παρακολουθούμε τον ένα δάσκαλο να ξεχωρίζει και να ενθαρρύνει τον πρωταγωνιστή να δώσει εξετάσεις προκειμένου να συνεχίσει στο γυμνάσιο της διπλανής πόλης και έτσι να ξεφύγει από τις δυσκολίες της αγροτικής ζωής. Στον κόσμο των παιδιών ισχύουν οι έννοιες της τιμής, της φιλίας, του έρωτα και της φιλομάθειας με τα αστεία και τις πρωτότυπες βρισιές να δίνουν και να παίρνουν. Χιούμορ, ευαισθησία, φιλία, έρωτας, νεανική φρεσκάδα και ενήλικη νοσταλγία σε μια ευχάριστη ταινία για  μεγάλους και μικρούς, που σε διδάσκει καθώς σε διασκεδάζει.

 Πατεράκη Φιλένια Β3


ΥΓ για φιλολόγους: η ταινία μπορεί να προβληθεί στο πλαίσιο της Νεοελληνικής Γλώσσας Β΄ Γυμνασίου, καθώς ανταποκρίνεται στις θεματικές ενότητες οικογένεια-σχολείο-φιλία. Μια γεύση από τους απολαυστικούς διαλόγους της ταινίας μπορείτε να πάρετε στο παραπάνω βίντεο.