ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος από την Ελληνική Βουλή το 2004. Τη μέρα αυτή τιμάται η μνήμη των χιλιάδων Εβραίων της Ελλάδας που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και των χριστιανών  Ελλήνων που, με κίνδυνο της ζωής τους, έκρυψαν ή φυγάδευσαν χιλιάδες Εβραίους  κατά τη γερμανική κατοχή σώζοντάς τους από βέβαιο θάνατο.
   Ένα χρόνο αργότερα, το 2005, η Γενική Συνέλευση ΟΗΕ ανακήρυξε την ίδια μέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία.
   Το μήνυμα της επετείου είναι ίσως πιο επίκαιρο παρά ποτέ: ΟΧΙ  στη μισαλλοδοξία που μόνο βία γεννά προμηνύοντας  καινούριες γενοκτονίες σε μια εποχή που μαστίζεται από φαινόμενα ρατσισμού.
    Στο σχολείο μας, ανά τμήμα,  διαβάστηκε το σχετικό μήνυμα του Υπουργού Παιδείας Κ. Φίλη, και  έγινε προβολή  ολιγόλεπτων βίντεο με μαρτυρίες Εβραίων που σώθηκαν από Έλληνες χριστιανούς. Στη Γ΄ τάξη έγινε αναφορά  στους Εβραίους της Κρήτης και ειδικά των Χανίων, όπου μέχρι το 1941 λειτουργούσαν δύο συναγωγές. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα εγκαινιάστηκε στην πόλη μας, στο Κουμ Καπί, μνημείο στη μνήμη των θυμάτων του πλοίου Τάναϊς που βυθίστηκε ενώ μετέφερε τους Εβραίους της Κρήτης (Ιούνιος 1944). Περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να αναζήτησετε σε σχετική αναφορά της ιστοσελίδας μας στη συνοικία Οβριακή.

   Τέλος στους Έλληνες Δίκαιους είναι αφιερωμένο το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ '' Φιλιά εις τα παιδιά'' (2011) που καταγράφει τις συγκινητικές ιστορίες 5 εβραιόπουλων που χάρη στη μεσολάβηση Eλλήνων χριστιανών δεν επιβιβάστηκαν ποτέ στο μοιραίο τρένο για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.