ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Τη Δευτέρα 21/3/16, οι μαθητές των τμήματων Α2 και Β2, με τις καθηγήτριες κ.Καλλιβρετάκη, κ.Λυμπέρη, κ.Ράπτη και κ.Τζεϊρανάκη, επανέλαβαν το πείραμα του Ερατοσθένη, για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης. Τη δράση συνδιοργάνωσαν τα ΕΚΦΕ Σερρών, Κατερίνης, Σπάρτης, Μυτιλήνης και 1ο Ηρακλείου και συμμετείχαν περισσότερα από 400 σχολεία από όλη την Ελλάδα (βλ δελτίο τύπου).

   Στο σχολείο μας, μετρήσαμε το στύλο του φιλέ βόλεϊ και τη σκιά του, στις 12:33 μμ, με χρήση μετροταινίας μήκους 3,5 μέτρων (ευχαριστούμε τον κ.Χατζηγεωργίου!). Την απόσταση Χανιά-Ισημερινός την βρήκαμε από εδώ. Η ακτίνα και η περίμετρος της γης υπολογίσθηκαν με σφάλμα 1%, δουλεύοντας στο φύλλο εργασίας του κ. Μανδηλιώτη, υπεύθυνου του ΕΚΦΕ Σερρών. Μπορείτε να αναζητήσετε το σχολείο μας στο χάρτη της Ελλάδας και να δείτε το αποτέλεσμα της μέτρησης μας εδώ.
Τέλος οι μαθητές ενημερώθηκαν εν συντομία για το έργο του Ερατοσθένη και από τη φιλόλογο κ. Λυμπέρη άκουσαν ένα απόσπασμα  από το παραμύθι  " Η  σκιά " της  Αγγελικής Σχοινά.
   Τη δράση συντόνισαν οι καθηγήτριες κ. Ράπτη και Κ. Λυμπέρη.