ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει καθιερωθεί η 20η Ιουνίου. Σήμερα ο αριθμός των προσφύγων που σε παγκόσμια κλίμακα έχουν ξεριζωθεί  από τις εστίες τους ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια. Πρόκειται για θύματα πολεμικών συγκρούσεων ή φυλετικών αντιπαραθέσεων που αναζητούν νέες πατρίδες και μαζί μια νέα ζωή. Σε αντιδιαστολή προς την πλειοψηφία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα ανταποκρίνεται στο ανθρωπιστικό κάλεσμα των καιρών και αναλαμβάνει να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες. Προφανώς οι Έλληνες δεν ξεχνούν ούτε το μικρασιατικό ξεριζωμό του προηγούμενου αιώνα ούτε τον ιερό θεσμό της φιλοξενίας  των ομηρικών χρόνων που υπαγορεύει ο ξενιστής να σέβεται και  να τιμά κάθε ξένο που έχει ανάγκη.
   Αντί άλλου αφιερώματος η ιστοσελίδα μας  παραθέτει εργασίες μαθητριών και των τριών τάξεων της φετινής σχολικής χρονιάς με θέμα τους πρόσφυγες της Συρίας. Στις τέσσερις πρώτες τα παιδιά γίνονται πρόσφυγες και αφηγούνται  την προσωπική τους ιστορία  δίνοντας  έτσι σε όλους εμάς το δικό τους μάθημα ανθρωπιάς. Στην τελευταία εργασία γίνεται σύγκριση ανάμεσα στους Μικρασιάτες και τους Σύριους πρόσφυγες.

Ένας εφιάλτης από τη Μπονατάκη Αργυρώ Α2
Ημερολόγιο από τη Κοτζαμιχάλη Σοφία    Β2
Επιστολή από τη Λιουδάκη Στέλλα           Β2
Μαρτυρία από την Πρίκοπ Ιωάννα       Β2
Μικρασιάτες-Σύριοι πρόσφυγες από τη Μυλωνάκη Πόπη  Γ2

   Τα κείμενα των παιδιών αφιερώνονται στους πρόσφυγες, ενήλικες και παιδιά, που στο ταξίδι της διαφυγής δεν κατάφεραν  να αποβιβαστούν από τη ΄΄σωτήρια΄΄ βάρκα και δεν πρόλαβαν έτσι να ζήσουν το όνειρο της ειρηνικής ζωής.