ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΧΑΝΙΩΝ

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου δύο τμήματα του σχολείου μας, το Β4 και το Γ4, συμμετείχαν σε διδακτικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό του Κ.Π.Ε. Βάμου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μία βόλτα 5.500 χιλιάδων χρόνων στα Χανιά» ξεκίνησε πρωί-πρωί για τους μαθητές μας και ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι, ύστερα από πραγματικά πολύ περπάτημα γύρω από τα μνημεία πολιτισμικής αναφοράς της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Η φιλοσοφία αυτού του μοναδικού προγράμματος, το οποίο εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η εκπαιδευτική ομάδα του Κ.Π.Ε. Βάμου, στηρίζεται στην παιγνιώδη ανακάλυψη, από τους έφηβους μαθητές, των μνημείων που κοσμούν την Παλιά Πόλη των Χανίων. Μνημεία, λοιπόν, διάφορων εποχών και ποικίλων αποχρώσεων, που αθόρυβα και σιωπηλά μαρτυρούν το πλούσιο και πολυπολιτισμικό παρελθόν και παρόν αυτής της πόλης.
Οι μαθητές, με βάση το παιχνίδι, που υποδηλώνει τη μεθοδολογία παιχνιδιών «κρυμμένου θησαυρού» και με τη βοήθεια ειδικών καρτών, πυξίδας και χάρτη, παρατήρησαν, εξερεύνησαν και χάρηκαν την ανακάλυψη κάθε μνημείου, την υλοποίηση κάθε βήματος του συγκεκριμένου προγράμματος. Ενδεικτικά και διαδοχικά, επισκέφτηκαν την Ιερά Μητρόπολη Χανίων, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Μητρόπολη των Βενετών, το Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν, τον Άγιο Νικόλαο Σπλάντζιας, τον Άγιο Ρόκκο και τον λόφο Καστέλι, όπου δεσπόζουν τα ευρήματα της περατωθείσας ελληνοσουηδικής ανασκαφής.

Η ΄΄μπλε΄΄ και η ΄΄κόκκινη ΄΄ ομάδα στην πλατεία της Αγοράς

Στην πλατεία Μεραρχίας, το ΄΄μπαλκόνι΄΄ των Χανίων

Στο τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν 

Άσκηση Γραμμικής Β στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Ευτυχώς, έπειτα από τόσους πολλούς σταθμούς, η πρωινή ζωηράδα των μαθητών μετατράπηκε σταδιακά σε έντονο ενδιαφέρον, γόνιμες διερωτήσεις και ελαφριά κόπωση προς έντονη… πείνα! Η βόλτα 5500 χρόνων στα Χανιά ολοκληρώθηκε, ακριβώς, λίγο πριν μας τα χαλάσει ο συννεφιασμένος καιρός. Ευχαριστίες ανήκουν στη Διευθύντριά μας κα Ιωάννα Βουρεξάκη που οργάνωσε τη διδακτική επίσκεψη, στους συνοδούς καθηγητές κα Γαλημιτάκη Σμαράγδη και κ. Χατζηγεωργίου Βασίλειο που στήριξαν και επόπτευσαν τη συμμετοχή των μαθητών στη συγκεκριμένη δράση και στο Κ.Π.Ε. Βάμου για την υπέροχη εκπαιδευτική τους πρόταση, αλλά και τον εξαιρετικό συντονισμό του προγράμματος.
Για μας, η ανάδειξη των συγκριτικών πολιτιστικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας και η ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και το κοινωνικό γίγνεσθαι, εντάσσεται στον πυρήνα των εκπαιδευτικών ανησυχιών και προσπαθειών μας. Και οι μαθητές μας, καταπώς δείχνει η καταγραφή εντυπώσεων της Εμμανουέλας Σταυρουλάκη και της Φρόσως Στριλάκου, μάλλον ένιωσαν ευλογημένοι και τυχεροί  γι’ αυτήν την διαπολιτισμική και διαχρονική βόλτα.   

             Τέλος στιγμιότυπα από την περιήγηση των δύο ομάδων στην Παλιά Πόλη μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο:



Μέμος Γιώργος, θεολόγος