ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ 2018

Το Σάββατο 17 Μάρτη 2018 το σχολείο μας συμμετείχε με ομάδα μαθητών στην εκδήλωση που διοργανώνει το ΕΚΦΕ Χανίων κάθε χρόνο σε χώρο του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου. Στη γιορτή αυτή μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων εκτελούν πειράματα στο κοινό και παρουσιάζουν κατασκευές που σχετίζονται με τις Φυσικές Επιστήμες. Η εκδήλωση διαρκεί ένα Σαββατοκύριακο και, εκτός από τις πρωινές επιδείξεις, το απόγευμα γίνονται και ομιλίες από πανεπιστημιακούς δασκάλους.
   Φέτος το σχολείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση με 7 μαθητές τους: Υβόννη Γεωργίου, Κατερίνα Εξάρχου, Ιωάννα Ξενάκη, Γιώργο Σιακούφη, Εμμανουέλα Σταυρουλάκη, Φρόσω Στριλάκου, Ζωγραφίδη Ζόλτι. Το όνομα της ομάδας ήταν «Τα Μουρλοι-όνια» και οι επιδείξεις μας συμπεριλάμβαναν παρατηρήσεις οργανισμών λιμναίου οικοσυστήματος στο μικροσκόπιο, παιχνίδια με τη διάθλαση του φωτός, πείραμα αλκοολικής ζύμωσης και προσομοίωση του αναπνευστικού συστήματος με απλά υλικά.
 Η εμπειρία ήταν απολαυστική και χρήσιμη για μαθητές και καθηγητές. Η μαθήτρια Φρόσω Στριλάκου σχολιάζει: ΄΄Ήταν διασκεδαστικό, αστείο, κατά κάποιο τρόπο. Από μαθητής ξαφνικά γινόσουν δάσκαλος και εξηγούσες όσο πιο κατανοητά μπορούσες κάτι το οποίο είχες δουλέψει και ψάξει. Όταν έβλεπες το χαμόγελο του κόσμου που καταλάβαινε τι τους έλεγες και μάθαινε ίσως κάτι καινούριο, ένιωθες μια μικρή επιβράβευση, ένιωθες σαν καθηγητής του οποίο ο μαθητής έγραψε καλά σε ένα διαγώνισμα. Έμαθες κάτι σε κάποιον, μετέδωσες τη γνώση σου. Αυτό δεν είναι λίγο. Κι ύστερα, όταν ο κόσμος έφευγε από μπροστά σου άκουγες τη λέξη που σε έκανε να νιώθεις καλύτερα από ποτέ ‘’Συγχαρητήρια!’’ και  ένα χαμόγελο σχηματιζόταν αυτόματα στο πρόσωπό σου.΄΄
   Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγήτριες Σπάρταλη Νίκη και Τζεϊρανάκη Φιλιώ και στα πειράματα Φυσικής τους εκπαίδευσε ο Ζουλάκης Γιώργος.



Σπάρταλη Νίκη