ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

Το πρώτο στην Ελλάδα Μουσείο, αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στην Τυπογραφία, την τέχνη που άλλαξε την ροή της ιστορίας, λειτουργεί στα Χανιά από το 2005 και βρίσκεται λίγο έξω από ταν πόλη, στο βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας. Το μουσείο αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες πτέρυγες και τρεις επιμέρους αίθουσες που καλύπτουν  συνολική έκταση 1200 τ.μ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μουσείο που από την ξενάγηση " αφηγείται " διαδραστικά πώς ξεκίνησε και πώς αναπτύχθηκε η σπουδαιότερη - ίσως - εφεύρεση του ανθρώπου, η Τυπογραφία.


   Το τμήμα μας (Α1) επισκέφτηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2018 το μουσείο για μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας. Η επίσκεψη μας ξεκίνησε από την φιλική υποδοχή μας σε μία τεράστια αίθουσα με πολλά αναπαυτικά καθίσματα. Καθίσαμε και η συμπαθέστατη ξεναγός μας είπε κάποιες γενικές πληροφορίες για την Τεχνολογία και μας έδειξε ένα βίντεο για την παραγωγή της εφημερίδας των Χανιώτικων Νέων. Έπειτα μεταβήκαμε στην επόμενη αίθουσα όπου υπήρχε μία αξιοθαύμαστη συλλογή από παλιά πιεστήρια. Μάλιστα, τυπώσαμε σε ένα από τα πιεστήρια μία σελίδα και ανακαλύψαμε ένα ξεχασμένο αυτονόητο:τον κόπο και την ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.


    Σε μία τρίτη αίθουσα, η οποία βρισκόταν στην β΄πτέρυγα του μουσείου, είδαμε τα μηχανήματα στα οποία τυπωνόταν παλιά τα Χανιώτικα Νέα. Στην ίδια αίθουσα είδαμε εικόνες που απεικονίζουν παλιά πιεστήρια και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Τέλος στον πρώτο όροφο είδαμε την έκθεση με θέμα την "Ιστορία της Γραφής". Αυτή η έκθεση αποτελείται από 40 ταμπλό με εικαστικό και πληροφοριακό περιεχόμενο σχετικά με την εξέλιξη της γραφής.

                       Οι μαθητές του Α1 Ιωάννα Θεοδωρίδη και Νίκος Βιτσιλάκης (Σχολ.έτος 2018-19)


Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Χαραλαμπάκης Αντώνης
 Συνοδός: Καρυωτάκη Εύα