ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης και ανάμεσα σε συγγενείς, φίλους και εκπαιδευτικούς βραβεύτηκαν οι μαθητές/τριες και ενήλικες που διακρίθηκαν στον 33ο Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων. Η βράβευση  πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, όπως κάθε χρόνο, καθώς ο Διαγωνισμός  είναι αφιερωμένος στην εξέγερση των φοιτητών το Νοέμβρη του '73. Ο Διαγωνισμός περιλαμβάνει 3 κατηγορίες διαγωνιζομένων, μαθητές/τριες Γυμνασίου, μαθητές/τριες Λυκείου και ενήλικες, με κείμενα ποιητικά ή πεζά. Το θέμα είναι ελεύθερο με προτίμηση τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.
   Το σχολείο μας φέτος συμμετείχε με δύο υποψηφιότητες και για δεύτερη συνεχή χρονιά πέτυχε διάκριση!  Συγκεκριμένα η Στριλάκου Ευφροσύνη, η Φρόσω του Β4,  έλαβε το  1ο βραβείο για το παραμύθι της Η Καρυάτιδα που έψαχνε το ταλέντο της. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αντι-παραμύθι αφού η Καρυάτιδα ακολούθησε με τη θέλησή της τον ρομαντικό Έλγιν στην Αγγλία, όπου βρήκε μεν το ταλέντο της αλλά έχασε την ελευθερία της. 

Η Φρόσω με τη διευθύντρια κ. Βουρεξάκη

Με τις καθηγήτριες κ Γαλημιτάκη και κ, Μαρκάκη

Πλατιά χαμόγελα
   Στο καλωσόρισμά της η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αρετάκη Μαρίνα προσέγγισε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου από τη λογοτεχνική σκοπιά ή αλλιώς πώς οι λογοτέχνες τα ένιωσαν και τι έγραψαν. Ας κρατήσουμε τους στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου από το ποίημα ''Μικρός τύμβος '':

                        Δίχως τουφέκι και σπαθί, με το ήλιο στο μέτωπο,
υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. Είστε το Ποίημα.

   Συμπληρώνοντας  ο κ. Δημητρακάκης Γιάννης, επίκουρος καθηγητής Λογοτεχνίας στο Πα/μιο του Ρεθύμνου,  αναφέρθηκε στην αξία του να διαβάζουμε λογοτεχνικά βιβλία για να καταλήξει ότι η Λογοτεχνία, καθώς ζούμε πολλές ζωές, μόνο πλούσιους μας κάνει πλαταίνοντας τη σκέψη μας και βαθαίνοντας το συναίσθημά μας. Πρέπει ωστόσο να διαβάζουμε επιλεκτικά δηλαδή απαραίτητη είναι η μελέτη βιβλίων του Κανόνα. Για αυτό εξάλλου και το δώρο, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, που συνόδευε τον έπαινο του Συνδέσμου ήταν βιβλία κλασικών συγγραφέων.
  Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους μαθητές και σε όλες τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό επειδή έσκυψαν στο χαρτί και αναμετρήθηκαν με τις λέξεις για να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα, αποδεικνύοντας με τα κείμενα τους  ότι ούτε ανυποψίαστοι είναι ούτε απαθείς.
  Συγχαρητήρια επίσης στην περυσινή μας μαθήτρια Παλιεράκη Αναστασία, η οποία στην κατηγορία πλέον του Λυκείου,έλαβε το 2ο βραβείο για Το ημερολόγιο της, όπου καταγράφει τέσσερις μέρες του Νοέμβρη του ΄73. 
   Και βέβαια για άλλη μια φορά ΜΠΡΑΒΟ στη Φρόσω για την επιτυχία της και ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ στην αναζήτηση, όπως η Καρυάτιδά της, των άλλων ταλέντων της, αφού αυτό της Λογοτεχνίας ήδη το βρήκε!