Την Παρασκευή 19-5-2017 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του τέλους της σχολικής χρονιάς με τη συμμετοχή σύσσωμου του μαθητικού δυναμικού του σχολείου αλλά και την απαραίτητη συνοδεία αρκετών συναδέλφων εκπαιδευτικών. Ήταν μια εκδρομή που, μέχρι να γίνει, λίγο.... μας λαχτάρησε, επειδή είχε αρχικά προγραμματιστεί για την προηγούμενη ημέρα, την Πέμπτη και, δυστυχώς, αναβλήθηκε λόγω του πολύ βροχερού καιρού. Ίσως γι' αυτό το λόγο να τη χαρήκαμε και περισσότερο.
Λόγω της αναβολής αναγκαστήκαμε να τροποποιήσουμε το αρχικό πρόγραμμα και το νέο, με τελικό προορισμό το κέντρο του Ρεθύμνου, περιλάμβανε στάση για φυσιοπαρατήρηση στη λίμνη του Κουρνά, ξενάγηση στο κάστρο Φορτέτζα και επισκέψεις μικρών ομάδων σε επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου.
Το πρωί της Παρασκευής προσήλθαμε όλοι στο σχολείο με τη χαρούμενη προσμονή της εκδρομής που θα ακολουθούσε αλλά και ταυτόχρονα, λόγω της αυξημένης συννεφιάς, με αρκετή αγωνία για τον άστατο καιρό που δε γνωρίζαμε πώς θα εξελισσόταν. Η αγωνία μας λύθηκε πολύ γρήγορα γιατί ήδη με το που φθάσαμε στη λίμνη του Κουρνά, ένας πολύ λαμπερός ήλιος άρχισε να εμφανίζεται πίσω από τα σύννεφα, που με γοργούς ρυθμούς διαλύονταν.
Στη λίμνη είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στις όχθες της το υπέροχο φυσικό τοπίο με τα ψηλά βουνά που την περιβάλλουν, την ιδιαίτερη βλάστηση και φυσικά... τις πάπιες, τους κύκνους και τα άλλα υδρόβια πτηνά που την έχουν κάνει σπίτι τους. Αν και όλα ήταν πολύ ειδυλλιακά και θα άξιζαν μεγαλύτερης παραμονής, έπρεπε να αναχωρήσουμε για το ραντεβού μας με την ξενάγηση στο Βενετσιάνικο κάστρο του Ρεθύμνου, τη Φορτέτζα.
Εκεί μας περίμενε η αρχαιολόγος Κα Μαρτίνα Αρβανίτη από το Τμήμα Πολιτισμού του Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνου) για να μας ξεναγήσει και να μας εκθέσει συνοπτικά την ιστορία και αρχαιολογία της πόλης του Ρεθύμνου. Από τη πρώτη στιγμή και καθώς εισερχόμαστε στο φρούριο, μας έκανε εντύπωση το μέγεθός του με τη μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει. Οδηγηθήκαμε στο "θέατρο", χώρο με πολλά καθίσματα κάτω από ψηλά δέντρα, όπου η πολυπληθής ομάδα μας (270 άτομα) είχε τη δυνατότητα καθήμενη να ακούσει τα λεγόμενα της αρχαιολόγου σ' ένα εγχείρημα που δεν είχε άλλη φορά αποτολμήσει, να απευθυνθεί δηλαδή σε ένα τόσο μεγάλο κοινό. Γι' αυτό και την εμψυχώσαμε μ' ένα ζεστό χειροκρότημα από την αρχή. Η Κα Αρβανίτη με πολύ εμπνευσμένο τρόπο κέρδισε το ενδιαφέρον μας, ξεκινώντας με ερωτήσεις προς τους μαθητές, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν, και έτσι άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας και αρχαιολογίας του τόπου εκμαιεύοντας έντεχνα αυτά που ήδη ήξεραν τα παιδιά. Η Κρήτη, ο Μινωικός Πολιτισμός, το εμπόριο, αργότερα οι Ενετοί, ο φόβος των επιθέσεων, το χτίσιμο του κάστρου. Η γνωριμία με το φρούριο συνεχίστηκε και σε άλλους χώρους, σημαντικά κτήρια και εκκλησίες με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Εντυπωσιαστήκαμε από τις πολεμίστρες και τη θέα στην πολύ φουρτουνιασμένη θάλασσα που απλωνόταν ακριβώς από κάτω. Η Φορτέτζα είναι ένα μέρος που για να το επισκεφθεί κανείς σωστά χρειάζεται κάποιες ώρες να παραμείνει σ' αυτό. Εμείς με την επίσκεψή μας αυτή, κάναμε μια πρώτη γνωριμία.
Με πολλές ευχαριστίες και ευχές για δύναμη στη συνέχιση του έργου της προς την ευγενική και δραστήρια αρχαιολόγο- ξεναγό μας, αποχωρήσαμε από το κάστρο και κατηφορίσαμε μέσα από τα πολύ γραφικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης προς το πολύβουο τουριστικό κέντρο που σε καλούσε να το εξερευνήσεις και να θαυμάσεις τα κάθε είδους προϊόντα που ήταν εκτεθειμένα στα καταστήματά του. Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο καθαρή και ο ήλιος τόσο λαμπερός, χωρίς όμως να ζεσταίνει, επειδή φυσούσε ένα δροσερό αεράκι και έτσι η περιήγηση συνεχίστηκε ευχάριστα κατά ομάδες και παρέες μέσα στην πόλη με την απαραίτητη ανάπαυση στα γοητευτικά καφέ και εστιατόρια, ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις του καθενός.
Με κουβέντα, βόλτες και αγορές στα μαγαζιά η ώρα πέρασε γρήγορα χωρίς να το καταλάβουμε και έπρεπε, βάσει του προγράμματός μας, να επιβιβαστούμε στα λεωφορεία για την επιστροφή στα Χανιά. Έπειτα από μία διαδρομή με θέα, στο μεγαλύτερο μέρος της, την τρικυμισμένη θάλασσα και παντού, τον καταγάλανο ουρανό, κατά τις 5.00 το απόγευμα είχαμε φθάσει στο σχολείο και η εκδρομή μας είχε τελειώσει. Οι ωραίες εικόνες που πήραμε θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε όλοι, μαθητές και καθηγητές, στο δύσκολο διάστημα που ακολουθεί μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
Συνοδοί της εκδρομής ήταν οι καθηγητές: Γερμανού Ευγενία, Μαρκάκη Σοφία, Γαλημιτάκη Σμαράγδη, Λυμπέρη Δήμητρα, Πιπεράκη Κυριακή, Γιαλαμά Eυαγγελία, Ναούμ Βασίλειος, Ζουλάκης Γεώργιος, Τζεϊρανάκη Φιλιώ, Ξερογιαννάκη Αναστασία, Μανουσογιαννάκη Σοφία, Μάντακα Χριστίνα, Μπαλτζή Χρύσα, Καρυωτάκη Ευαγγελία, Χατζηγεωργίου Βασίλης και η γράφουσα. Τους ευχαριστώ θερμά όλους για την προθυμία να αναλάβουν την ευθύνη την συνοδείας των μαθητών μας, χωρίς αυτούς η εκδρομή δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Ιωάννα Βουρεξάκη