ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ


Το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων «Ένας Σχολικός Λαχανόκηπος με φόντο τις Μουρνιές» πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι και τον Μάιο του 2018, με την φιλότιμη συμμετοχή 19 μαθητών από διάφορα τμήματα όλων των τάξεων του Γυμνασίου μας. Στόχος του προγράμματος ήταν να συνδεθούν βιωματικά οι μαθητές με τη φύση, μέσω της δημιουργίας σχολικού λαχανόκηπου. Επιχειρήθηκε να γνωρίσουν όλες τις απαιτούμενες εργασίες για τη δημιουργία του, έτσι ώστε να είναι σε θέση να καλλιεργήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο, στο δικό τους χώρο ή εφόσον το θελήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο, όντας πια ενήλικες.
Οι εργασίες στις οποίες συμμετείχαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος ήταν – το βαρετό - ξεβοτάνισμα, δημιουργία σπορείου, κλαδέματα, φύτευση στο χώμα, καλλιέργεια λαχανικών, πότισμα, συγκομιδή και φυσικά αρκετό …σκάψιμο! Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως εκτός από τον κ. Μάνδικα Βασίλειο, ειδικότητας ΠΕ03 και τον κ. Ζουλάκη Γεώργιο ΠΕ04.01, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα, παρατηρήσαμε και χαιρετίζουμε θερμά την ολόθυμη εμπλοκή και ευαισθησία πολλών συναδέλφων, οι οποίοι πρόσφεραν βότανα, σποριόφυτα λαχανικών, κλήματα, ενώ παράλληλα πήραν την πρωτοβουλία να κατασκευάσουν έναν κομποστοποιητή από επαναχρησιμοποίηση παλετών.
Συγκινητική ήταν και η βοήθεια από την τοπική κοινωνία και τους γονείς των μαθητών μας, οι οποίοι με μεράκι και πνεύμα εθελοντικής προσφοράς εργάστηκαν στο πεδίο του σχολικού μας λαχανόκηπου, πότε φρεζάροντας, άλλοτε πάλι δωρίζοντας λάστιχα ποτίσματος, φυτόχωμα, κ.α.. Ειδική μνεία οφείλουμε στον κ. Παπαδογιάννη Νίκο, «ΑΓΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΧΑΝΙΩΝ», ο οποίος υποστήριξε θερμά το περιβαλλοντικό μας εγχείρημα, παρέχοντας δωρεάν ικανή ποσότητα βιολογικού λιπάσματος που αξιοποιήσαμε στην παραγωγή πατάτας και στον κ. Σιακούφη Μιχαήλ, επαγγελματία κηποτέχνη και κατασκευαστή κήπων, ο οποίος φρέζαρε αριστοτεχνικά τον θερινό μας λαχανόκηπο και, επιπλέον της προσφοράς προσωπικής εργασίας, μας έκανε δώρο μια βερικοκιά κι ένα λάστιχο ποτίσματος, πολλών μέτρων, για τις ανάγκες των αναρριχώμενων φυτών που σχεδιάζουμε να φυτέψουμε την επόμενη σχολική χρονιά.
Από τους φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στη ΔΕΔΙΣΑ Χανίων, για την δωρεάν διάθεση κομπόστ, την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Χανίων, για τη μεταφορά του κομπόστ από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ Χανίων στο σχολείο μας, το Μ.Α.Ι.Χ. που μας εμπιστεύτηκε σπόρους λαχανικών τοπικών ποικιλιών (μελιτζάνα, ντομάτα, ηλίανθους, γλυκοκολοκύθα, κ.α.), το Κ.Π.Ε. Βάμου για τις επιστημονικές επιμορφώσεις που μας προσφέρει συστηματικά σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φυσικά την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Χανίων κ. Αρετή Μαρματάκη, για την αμέριστη συνεργασία και υποστήριξη, σε μία σειρά από εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά ζητήματα που μας απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Τέλος, θα ήταν παράλειψη μου να μην εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην κ. Πελαγία Χαραλαμπίδου ΠΕ02.50 για τη συμμετοχή της στην εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο Κ.Π.Ε. Ελασσόνας συνοδεύοντας μαθητές του προγράμματος, καθώς και τον Διευθυντή του σχολείου μας κ. Αντώνη Χαραλαμπάκη ΠΕ84 για τη συμβολή και το ενδιαφέρον του για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή του σχολικού μας προγράμματος, καθώς και για την από μέρους του διοργάνωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης που πραγματοποιήσαμε στο Κ.Π.Ε. Ελασσόνας.
Θα ήταν αδύνατο να κλείσω τον σύντομο τούτο απολογισμό, εάν δεν ευχαριστούσα με τον πιο εγκάρδιο τρόπο τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ερχόμενοι στις συναντήσεις μας, ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα, μετά το πέρας του σχολικού τους ωραρίου, άλλες φορές για να ενημερωθούν πάνω σε θέματα βιολογικής καλλιέργειας και άλλες για να καταθέσουν τον ιδρώτα τους στο πεδίο της γεωργικής εργασίας. Απ’ αυτούς τους μικρούς ήρωες εξαρτάται το παρόν και το μέλλον του ελληνικού σχολείου, το παρόν και το μέλλον του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Είναι οι ίδιοι το ελπιδοφόρο παρόν και το προσδοκώμενο μέλλον μας !   

   Γιώργος Μέμος, συντονιστής του προγράμματος