ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου με προορισμό την πρωτεύουσα των Αθηνών πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 23 Απριλίου 2015. Όλα τα παιδιά περίμεναν με ιδιαίτερη αγωνία τη στιγμή της αναχώρησης και όπως φάνηκε είχαν σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια που θα τους έκανε να περάσουν όμορφα και δημιουργικά. Η οργάνωση, η συνέπεια και η υπευθυνότητα όλων των μαθητών διευκόλυνε την τήρηση του εκδρομικού προγράμματος, με αποτέλεσμα να εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης. Τρίτη πρωί, ημέρα άφιξής μας στην Αθήνα, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
Εκεί είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά του φυσικού μας κόσμου, στην ιστορία και την εξέλιξή του. Το διάσημο, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που καταρτίζει, μουσείο μαγνήτισε τα βλέμματα των μαθητών με τις δύο μόνιμες εκθέσεις που φιλοξενεί – τις εκθέσεις Γαία και Φυσικής Ιστορίας. Οι μαθητές μέσα από τα διάφορα εντυπωσιακά εκθέματα της Μόνιμης Έκθεσης Φυσικής Ιστορίας είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν σπάνια είδη ζώων, ενδημικά και μη. Στην έκθεση Γαία μπόρεσαν μέσα από άρτια σχεδιασμένες διαδραστικές δραστηριότητες να αντιληφθούν με βιωματικό τρόπο την αξία του Πλανήτη Γη και την ανάγκη προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Ήταν ιδιαίτερα μαγευτικό το θέαμα των παιδιών, που έπαιζαν και μάθαιναν ταυτόχρονα καινούργια πράγματα για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τα ζητήματα που σχετίζονται με το νερό ή για παράδειγμα την οικολογική συνείδηση που καλείται ο καθένας μας να καλλιεργήσει, σήμερα, μέσα από τον τρόπο που τρέφεται, που μετακινείται ή που καταναλώνει. Οι μαθητές έφυγαν από το Μουσείο Γουλανδρή με τις καλύτερες εντυπώσεις και στη συνέχεια απόλαυσαν τον ελεύθερο χρόνο τους κάνοντας τις αναγκαίες αγορές σε διάφορα καταστήματα της πρωτεύουσας, τα οποία μάλιστα βρήκαν και ιδιαίτερα καλόγουστα.
Κατόπιν, κατευθύνθηκαν εξαντλημένοι στο ξενοδοχείο για να γευματίσουν αλλά και να ξεκουραστούν. Εκεί οι μαθητές πέρασαν τον ελεύθερο χρόνο τους χαλαρά, αποβάλλοντας την ταλαιπωρία του ταξιδιού, ενώ είχαν και τη δυνατότητα να γυμναστούν στο κλειστό γυμναστήριο που λειτουργούσε εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Το βράδυ μας υποδέχτηκε σε ταβερνάκι στην περιοχή του Ψυρρή, όπου οι μαθητές, μεταξύ άλλων, επιδίωξαν να συσφίξουν περαιτέρω τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, ακούγοντας ή και σιγοτραγουδώντας τις μελωδίες της μουσικής ορχήστρας του καταστήματος.
Η επόμενη και τελευταία ημέρα παραμονής στην Αθήνα ήταν αφιερωμένη στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το πρωί, λοιπόν, της Τετάρτης οι μαθητές επισκέφθηκαν το περίφημο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο χώρος εσωτερικά σαγηνευτικός, με τα βαρυσήμαντα εκθέματά του να κοσμούν τις προθήκες, αλλά και να τραβούν τα πολλά παιδικά βλέμματα που ώρα με την ώρα πολλαπλασιάζονταν. Ο απαραίτητος για την περίσταση ξεναγός, σαφής και περιεκτικός, έδειχνε εκτός από τον λόγο και την εποπτεία να αξιοποιεί και το θεατρικό παιχνίδι, σε μία στρατηγική συνάντησης των μαθητών με τον πλούτο του αρχαίου ελληνικού πολιτιστικού παραδείγματος. Σα να ήθελε να παραμερίσει για λίγο τις απλές καθημερινές παραστάσεις και νοοτροπίες των μαθητών, τροφοδοτώντας τους με όψεις μιας άλλης νοοτροπίας και  ενός άλλου τρόπου υπάρξεως, που αποτέλεσε κάποτε το λίκνο της δημοκρατίας και του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.
Αφήνοντας το γεμάτο φως Μουσείο της Ακρόπολης κι έπειτα από την απαραίτητη μεσημβρινή ανάπαυλα οι μαθητές κατευθύνθηκαν προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τον βασικό δηλαδή προορισμό και την πραγματική αφορμή της εκπαιδευτικής τους μετακίνησης. Εκεί οι ευγενικοί και προσηνείς υπάλληλοί του μας υποδέχτηκαν για την προγραμματισμένη μας ξενάγηση. Αρχικά προβλήθηκε στους μαθητές οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με την ιστορία της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού στη χώρα, το οποίο περιλάμβανε, επίσης, πληροφορίες σχετικά με τις ισχύουσες διαδικασίες που τηρούν οι Έλληνες Βουλευτές στην άσκηση του νομοθετικού και κυβερνητικού τους έργου.
Ακολούθησε μία περιπλάνηση σε διάφορα πορτραίτα σημαντικών πολιτικών προσώπων που κοσμούσαν τον εκθεσιακό χώρο της αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και παρουσίαση-συζήτηση γύρω από την έννοια και την ιστορική φάση της μεταπολίτευσης, την οποία και διανύουμε. Το καλύτερο, ασφαλώς, είχε μείνει για το τέλος. Οι πολιτικοποιημένοι, πλέον, μαθητές μπήκαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κάθισαν στα έδρανα των Ελλήνων Βουλευτών, ξεναγήθηκαν στο χώρο από τους υπεύθυνους και εγκεκριμένους για τον λόγο αυτό υπαλλήλους, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για το πώς οι εκπρόσωποι των πολιτών νομοθετούν ή ασκούν κυβερνητικό έλεγχο. Αξιοσημείωτος, όμως, ήταν και ο γόνιμος προβληματισμός των μαθητών γύρω από τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην εν λόγω Αίθουσα, ο οποίος προέκυψε με τη μορφή ερωτήσεων κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.

Ήταν φανερό πως η παρουσία των μαθητών στο Ναό της Δημοκρατίας δεν είχε προκαλέσει, απλώς, αυτά τα στερεοτυπικά ρίγη συγκινήσεως που θα έλεγε κάποιος ρομαντικός της πολιτικής˙ τους είχε συνεπάρει, και ίσως για πρώτη φορά τόσο δυναμικά και ανέλπιστα τους έφερε αντιμέτωπους με έννοιες και διακυβεύματα, όπως είναι αυτά του δρώντος υποκειμένου, του πολιτικοποιημένου προσώπου ή της κοινωνίας των πολιτών. Και αυτό φάνηκε από τις ερωτήσεις που διατύπωσαν, που έδειξαν ότι «ξεχάστηκαν», και ότι ίσως για πρώτη φορά ο συμβατικός χρόνος μίας ξενάγησης δεν τους ήταν αρκετός. Εξάπαντος, η επίσκεψη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά, σε δύσκολους καιρούς είναι η αλήθεια, έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου και κατ’ επέκταση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Πρώτα και κύρια, όμως, τους έδωσε το ερέθισμα να μην ανταλλάξουν ποτέ τη Δημοκρατία με οτιδήποτε άλλο εφήμερο και διχαστικό.

Οι μέρες και οι ώρες, όμως, έχουν παρέλθει αμετανόητα και οι εκδρομείς, όπως άλλωστε αναμενόταν, φτάνουν στο λιμάνι της Σούδας, την Πέμπτη 23 του Απρίλη στις 6.30 το πρωί. Το πλοίο έχει δέσει, οι μαθητές, όλοι, κρατούν τις αποσκευές στα χέρια τους, το ταξίδι έχει τελειώσει. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί να τελειώσει είναι τα αμετακίνητα εφηβικά χαμόγελα, τα οποία θα παραμείνουν πεισματικά εκεί για πολλές ημέρες ακόμη…    

Μέμος Γιώργος, συνοδός καθηγητής
 Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο παρακάτω βίντεο