ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

OIKIA-ΜΟΥΣΕΙΟ ΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ΄΄

Το γνωστό σε όλους σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Χαλέπα, πλήρως ανακαινισμένο, λειτουργεί πλέον ως Οικία-Μουσείο που μας διδάσκει ιστορία.Τα έργα αποκατάστασης του κτηρίου και της ευρύτερης ανακαίνισης, διάρκειας τριών περίπου χρόνων, έγιναν σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειακές αντιλήψεις, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί  όχι μόνο στο σπίτι που στέγασε σημαντικό διάστημα της ζωής του μεγάλου πολιτικού αλλά και σε ένα χώρο με πλούσιο μουσειακό υλικό σχετικό με τη νεότερη ελληνική ιστορία.



Η συλλογή της Οικίας-Μουσείου αποτελείται από δύο μέρη: από τη μια έπιπλα, αντικείμενα και έργα τέχνης του σπιτιού, όλα αυθεντικά και στην αρχική τους θέση, και από την άλλη αντικείμενα και τεκμήρια που συνέλεξε το  Εθνικό  Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Κατά τη δεκαπεντάλεπτη ξενάγηση ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε 18 σημεία- σταθμούς στους 3 ορόφους του κτηρίου που φωτίζουν την προσωπική ζωή και την πολιτική δράση του επιφανούς  ιδιοκτήτη.

Το γραφείο του Ελ. Βενιζέλου
Από τα εκθέματα  της οικίας ξεχωρίζουν το χειρόγραφο της μετάφρασης της Ιστορίας του Θουκυδίδη, οι πένες υπογραφής των συνθηκών των Σεβρών και της Λοζάνης, ενώ εκτός οικίας εντύπωση προκαλούν το αυτοκίνητο του Ελ. Βενιζέλου, τύπουPackard, διάτρητο από σφαίρες κατά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του το 1933 καθώς και οι λίθοι του αναθέματος στο Πεδίο του Άρεως  το 1916.

Το αμάξι της δολοφονικής απόπειρας του 1933

   Ωστόσο, για τους μικρούς επισκέπτες έκπληξη-πρόκληση αποτελεί η σοφίτα όπου έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τις ιστορικές τους γνώσεις παίζοντας. Στον ίδιο χώρο, που αξιοποιεί στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες, την προσεχή σχολική χρονιά πρόκειται να υλοποιηθούν καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το σχολείο μας με χαρά θα ανταποκριθεί στο εκπαιδευτικό  κάλεσμα  στο πλαίσιο της καθιερωμένης επίσκεψης της Γ΄ Γυμνασίου τόσο στο στην Οικία όσο και στο Ίδρυμα.
   Περισσότερες πληροφορίες αλλά και εικόνες για τους χώρους και τα εκθέματα της Οικίας-Μουσείου «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» μπορείτε να αναζητήσετε στο αντίστοιχο άρθρο των Χανιώτικων Νέων.

Σμαράγδη Γαλημιτάκη