ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

TO ΑΪΒΑΛΙ TOY SOLOUP

Μία μονοήμερη φθινοπωρινή εκδρομή από τη Μυτιλήνη στο γειτονικό Αϊβαλί στάθηκε αφορμή για τον μικρασιατικής καταγωγής Αντώνη Νικολόπουλο να ταξιδέψει πίσω στην Ιστορία και σαν έτοιμος από καιρό να ζωντανέψει ειρηνικούς καιρούς και δραματικά γεγονότα ''συνομιλώντας''  με τέσσερις ντόπιους συγγραφείς. Καρπός του νόστου του το βιβλίο - κόμικ  Αϊβαλί (εκδόσεις Κέδρος) που υπογράφει με το καλλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Soloúp.

Το πολύ ξεχωριστό ως προς τη σύλληψη και τη σύνθεση βιβλίο, μετά την παρουσίαση  του στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζεται στο ΚΑΜ σε έκθεση με τον τίτλο <<Από τα Χανιά στο Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο>> από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου 2015.

Και μπορεί το βιβλίο να πραγματεύεται  τις χαμένες πατρίδες,  ένα  ιστορικό θέμα που πάντα θα πληγώνει τους Έλληνες, ωστόσο η μοντέρνα του γραφή το καθιστά προσιτό, αν όχι ιδιαίτερα ελκυστικό, στις νεαρότερες ηλικίες και ειδικότερα στο μαθητόκοσμο, που, κατά κοινή παραδοχή, δε συμπαθεί το μάθημα της Ιστορίας. Ως λογοτεχνική πηγή στο κεφάλαιο της Μικρασιατικής Καταστροφής, το Αϊβαλί επομένως του Soloúp, σίγουρα μπορεί να μας διδάξει ιστορία.

Μια πρώτη ιδέα για τη μορφή και το περιεχόμενο του βιβλίου μας δίνει το παρακάτω βίντεο.
Περισσότερα για το όχι και τόσο γνωστό  στην Ελλάδα λογοτεχνικό είδος των κόμικς από το δημιουργό του ''Αϊβαλί'' Αντώνη Νικολόπουλο στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Χανιώτικα Νέα.