ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Φύλλο εργασίας για το πιο τραγουδισμένο γεφύρι της Ηπείρου. Αφιερώνεται σε άλλο γεφύρι, αυτό της Πλάκας που έγινε περισσότερο γνωστό με την κατάρρευσή του το Φεβρουάριο του 2015 από έντονη βροχόπτωση.

Το γεφύρι της Πλάκας αποτελεί το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι στην Ελλάδα (ίσως και στα Βαλκάνια), με τόξο ανοίγματος 40 μέτρων και ύψος περίπου 20 μέτρα. Το γεφύρι χτίστηκε και έπεσε δυο φορές, το 1860 και το 1863 (το 1863 έπεσε την ημέρα των εγκαινίων του)! Τελικά ξαναχτίστηκε το 1866 με πρωτομάστορα τον Κώστα Μπέκα. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το γεφύρι βομβαρδίστηκε σχεδόν στο κέντρο του από τους Γερμανούς, αλλά άντεξε και επισκευάστηκε. Μεταξύ 1881-1912 όταν ποταμός Άραχθος υπήρξε σύνορο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας υπήρχε σε μικρή απόσταση από το γεφύρι, φυλάκιο του Ελληνικού στρατού, χάνι και υποτελωνείο το οποίο σώζεται ακόμη και σήμερα. (βλ. https://el.wikipedia.org/wiki/Γεφύρι_της_Πλάκας ).
Ευτυχώς η αναστήλωσή του ήδη έχει αποφασιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και οι εργασίες αποκατάστασής του αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το 2016. 

Το γεφύρι της Πλάκας πριν την κατάρρευσή του
Γαλημιτάκη Σμαράγδη