ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΟΒΡΙΑΚΗ

Πρόκειται για την εβραϊκή συνοικία της παλιάς πόλης των Χανίων που αναπτυσσόταν μεταξύ των σημερινών οδών Κονδυλάκη και Πόρτου γειτονεύοντας δυτικά με τον Τοπανά.
Ανατρέχοντας στην ιστορία, Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στα Χανιά μετά το 1492 καθώς το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας Φερδινάνδος Ε΄ και Ισαμπέλα είχε απαιτήσει από αυτούς είτε να αλλαξοπιστήσουν είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Επειδή τόσο οι Ενετοί όσο και οι Τούρκοι ήταν ανεκτικοί ως προς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των υπηκόων τους, οι Εβραίοι επέλεξαν τις χώρες τους ως τους νέους τόπους  διαμονής τους. Σύμφωνα με την  απογραφή του 1821 στα Χανιά ζούσαν 7800 Τούρκοι, 2200 Έλληνες και 600 Εβραίοι ενώ λειτουργούσαν δύο συναγωγές. Στις 7 Ιουνίου  του 1944 περισσότεροι από 300  Εβραίους της Κρήτης μαζί με  Κρήτες πολιτικούς κρατούμενους και Ιταλούς  αιχμαλώτους αντιφασίστες επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο Τάναϊς προκειμένου να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά μεταξύ Σαντορίνης και Φολέγανδρου το πλοίο  τορπιλίστηκε από αγγλικό υποβρύχιο ή κατά άλλους από τους ίδιους τους Γερμανούς.
Στη δεκαετία του 1990 η συναγωγή Etz Hayim, που είχε διασωθεί από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς, αναστηλώθηκε και σήμερα είναι επισκέψιμη.

Μνημείο για τα θύματα του Τάναϊς στην ακτή Μιαούλη (Πύλη της Άμμου)