ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

KAΤΟΛΑΣ

Πρόκειται για τη σημερινή οδό Μουσούρων, τα λεγόμενα Κεράδικα των νεότερων χρόνων εξαιτίας των κηροπωλείων που υπάρχουν. Βρίσκεται δυτικά της Δημοτικής Αγοράς Χανίων και έχει πεζοδρομηθεί τα τελευταία χρόνια. Η ονομασία αποδίδεται στη φράση ΄΄κάτω όλα΄΄  (βλ. γραφή Κάτωλας) από μεσαιωνικό οχετό της περιοχής για τα λύματα. Πιθανότερη όμως ευμολογική προέλευση θεωρείται η ενετική λέξη gatolo=οχετός, οπότε είναι ορθότερη η γραφή με όμικρον.
Στον Κάτολα υπήρχε κεντρική πλατεία και πύλη εξόδου προς την ύπαιθρο και το Ρέθυμνο που ονομαζόταν ή Καλέ Καπί επί Τουρκοκρατίας (βλ. εικονίδιο). Η πόρτα της πύλης άνοιγε και έκλεινε με την πρώτη και την τελευταία, αντίστοιχα, αναγγελία του μουεζίνη του τεμένους του Χουσεϊν Πασά, πορθητή του Ρεθύμνου. Η πύλη κατεδαφίστηκε το 1908.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μπροστά στην πύλη το Μάιο του 1896 σημειώθηκε η δολοφονία του καβάση του Ρωσικού Προξενείου Γεώργιου Κοτζάμπαση καθώς και του καβάση του Ελληνικού Προξενείου Γιώργη Κουβαριτάκη από Τουρκοκρητικούς, Οι στυγνές δολοφονίες τους πυροδότησαν τριήμερη σφαγή των χριστιανών της πόλης, η οποία τερματίστηκε με την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων.

Ο Κάτολας της τουρκοκρατίας