ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Tα μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας εκ μέρους της κ. Μαρίας Ευθυμίου, καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκληρώθηκαν με πρωτοφανή επιτυχία την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017. Η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε εντυπωσιακή: για πέντε τριήμερα (Παρασκευή-Σάββατο απόγευμα και Κυριακή πρωί) το Πνευματικό Κέντρο Χανίων ήταν κατάμεστο από κόσμο όλων των ηλικιακών ομάδων σε σημείο που οι ελεύθερες θέσεις ήταν κυριολεκτικά δυσεύρετες.
    Σε δεκαπέντε μαθήματα οι κ. Ευθυμίου μας ταξίδεψε διαχρονικά στα μήκη και στα πλάτη της Γης από τις στέπες της κεντρικής Ασίας  και τις ερήμους της Αυστραλίας μέχρι τους προκολομβιανούς πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής και τον αποικιοκρατικό ανταγωνισμό Αγγλίας-Γαλλίας-Ολλανδίας. Ξεχωριστή μνεία έγινε στις μεγάλες θρησκείες της ανθρωπότητας και την εξέλιξή τους μέσα στους αιώνες, από τον ινδουισμό μέχρι τον προτεσταντισμό, καθώς και σε μεγάλες αυτοκρατορίες της αρχαιότητας και των νεότερων χρόνων, από την περσική αυτοκρατορία μέχρι τη ρωμαϊκή, το Βυζάντιο, τη ρωσική κ.α.  Εξετάστηκαν επίσης κομβικές περιοχές  της Γης, όπως η Ινδία,  η Κίνα και η Ιαπωνία στη μακρινή Ανατολή, η αχανής Ρωσία, η Γηραιά Ήπειρος  αλλά και ο Νέος Κόσμος.
   Από ένα μάθημα Ιστορίας δε θα μπορούσαν να λείπουν μεγάλες επαναστάσεις και αιματηροί πόλεμοι.  Έγινε έτσι διεξοδική αναφορά στη γεωργική επανάσταση που σημάδεψε τον ανθρώπινο πολιτισμό και στη βιομηχανική επανάσταση που ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα. Στα νεότερα χρόνια η κ. Ευθυμίου στάθηκε σε τρεις μεγάλες επαναστάσεις, την αγγλική το 17ο αι, την αμερικανική και τη γαλλική το 18ο. Κατά τη γνώμη της ο 19ος αι θεωρείται ο πιο γόνιμος σε ζυμώσεις που άλλαξαν το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό του μέχρι τότε κόσμου με την ανάδυση του προτεσταντικού μοντέλου, την ανάδειξη συστημάτων όπως ο φιλελευθερισμός και  ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός ή  τη διεξαγωγή σκληρών εργασιακών αγώνων. Ο δε 20ος αι δικαίως αποτελεί τον πιο βίαιο αιώνα με εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, απόρροια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και της Οκτωβριανής Επανάστασης.
     Η  ιστορικός κ. Ευθυμίου πέτυχε,  ήδη από τις πρώτες συναντήσεις, να κερδίσει το ακροατήριό της με την πηγαιότητα του λόγου της  καθιστώντας την επιστήμη της Ιστορίας, που συνήθως τρομάζει το μέσο αναγνώστη με το  χρονικό εύρος, τη διαδοχή γεγονότων και προσώπων ή τη δυσκολία των πηγών,  προσιτή, αν όχι ελκυστική, σε όλους ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου. Στα δε μαθήματά της απέδειξε ότι σε ακαδημαϊκό επίπεδο η Ιστορία μόνο σε συνάρτηση με τη Γεωγραφία μπορεί να ερμηνευτεί ικανοποιητικά, κάτι που εξάλλου ισχύει σε χώρες του εξωτερικού. Τέλος, για μια σφαιρικότερη αντίληψη της Ιστορίας, στις παραδόσεις της αφθονούσαν τόσο γλωσσολογικές παρατηρήσεις όσο και εθνολογικές ή κοινωνιολογικές αναλύσεις  ενώ η ανάγνωση πηγών σε καίρια σημεία λειτουργούσε επίσης συμπληρωματικά.
    Ας σημειωθεί,τέλος, ότι η κ. Ευθυμίου, παρά το βεβαρυμένο της πρόγραμμα κατά την εδώ παραμονή της, με προθυμία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων  για ένα συνοπτικό μάθημα Ιστορίας  για τα σχολεία της πόλης. Η ομιλήτρια επέλεξε να αναφερθεί σε κεντρικά γεγονότα του 20ου αι σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017.

   Για όσους ενδιαφέρονται να πάρουν μια γεύση από τις πολύ ξεχωριστές παραδόσεις της κ. Ευθυμίου Μαρίας μπορούν να αναζητήσουν στο You  Tube τα διαδικτυακά μαθήματά της με τον τίτλο ΄΄19 μικρά μαθήματα  για έναν Μεγάλο Κόσμο’’, ένα κύκλο διαλέξεων που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σμαράγδη Γαλημιτάκη, φιλόλογος