ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ


Ο Ερωτόκριτος του Βιντσέζου Κορνάρου, το πιο αγαπητό έργο της Κρητικής Αναγέννησης, εξιστορεί τον ''ανάρμοστο'' έρωτα της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου που μέσα από δοκιμασίες και περιπέτειες καταλήγει σε αίσιο τέλος. Πρόκειται για ένα έρωτα άχρονο, απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο με το συναίσθημα των δύο εφήβων να κυριαρχεί της λογικής και της εξουσίας των μεγαλύτερων. Ίσως για αυτό άντεξε μέσα στους αιώνες, τραγουδήθηκε  πολύ από τον απλό κόσμο και μελοποιήθηκε ή δραματοποιήθηκε ξανά και ξανά από εμπνευσμένους δημιουργούς.

   Η πιο πρόσφατη -Μάιος του 2017- και πλέον μοντέρνα εκδοχή του Ερωτόκριτου -μιούζικαλ-  στην  Εναλλακτική Σκηνή του  Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος αποτελεί και το πρώτο μιούζικαλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ένα εγχείρημα - πρόκληση για τον συνθέτη Δ. Μαραμή που συνδύασε στοιχεία τζαζ, ροκ και μπλουζ με την ελληνική μουσική παράδοση αλλά έμεινε πιστός στο κείμενο και τη γλώσσα του Κορνάρου, δημιουργώντας έναν Ερωτόκριτο μοντέρνο αλλά και διαχρονικό.
Για το μιούζικαλ Ερωτόκριτος μιλούν ο σκηνοθέτης Κ. Ρήγος και οι πρωταγωνιστές Μαρίνα Σάττι και Θοδωρής  Βουτσικάκης στο παρακάτω βίντεο:

   


Τέλος, ας θυμηθούμε μία άλλη μοντέρνα παρουσίαση του Ερωτόκριτου που ήδη έχει κυκλοφορήσει από χέρι σε χέρι στο σχολείο μας: Ερωτόκριτος σε κόμικ.

Σμαράγδη Γαλημιτάκη