ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Κινηματογραφική πρεμιέρα, παρουσία του δημιουργού, σημείωσε στις 28 Οκτωβρίου 2017, ανήμερα της εθνικής επετείου, το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Ηρακλειώτη Λευτέρη Χαρωνίτη Το έπος των Ελλήνων στην Αλβανίασυμμετέχοντας στο 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, μέσα από μία κοπιαστική έρευνα ετών σε αρχεία, ελληνικά και διεθνή, εφημερίδες και ταινιοθήκες και με επιστημονικό σύμβουλο τον καθηγητή Ιστορίας Μαργαρίτη Γιώργο, προσεγγίζει πολύπλευρα την εποποιία των Ελλήνων στο αλβανικό μέτωπο από τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941 και δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ που διδάσκει Ιστορία.

    Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με την άνοδο των φασιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη και συνεχίζει με τις ελληνοϊταλικές σχέσεις και την αρχική πολιτική της ουδετερότητας εκ μέρους της Ελλάδας στον επερχόμενο πόλεμο. Καταγράφοντας μέρα τη μέρα συσκέψεις Ιταλών πολιτικών και στρατιωτικών υπό το βλέμμα του Χίτλερ, φτάνει στην επίδοση του μοιραίου ιταλικού τηλεγραφήματος στον Έλληνα πρωθυπουργό το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Σύμφωνα με τον ιστορικό κ. Μαργαρίτη η απάντηση του Μεταξά ΄΄΄Alors, c' est la guerre΄΄ έγινε το περίφημο ΟΧΙ, όπως κατ΄ ανάγκην υπαγορευόταν από τη φιλοαγγλική πολιτική του παλατιού. Έτσι ξεκινά η γενική επιστράτευση με καθολική συμμετοχή και κυριολεκτικά με το χαμόγελο στα χείλη, κάτι που δεν είχε συμβεί σε  προηγούμενους πολέμους. Ίσως επειδή, ο ελληνικός λαός αυτή τη φορά, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, υπερασπιζόταν όχι την πατρίδα γενικά, αλλά την ''πατρίδα του μόχθου'', μια πατρίδα για την οποία είχε μοχθήσει να ορθοποδήσει μετά τη συνθήκη της Λοζάνης.
    Ο ηρωισμός ή καλύτερα η ανδραγαθία των Ελλήνων στη διάρκεια του αλβανικού πολέμου είναι ιστορικά γνωστά καθώς και ότι οι ελληνικές στρατιωτικές επιτυχίες κατέπληξαν τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Λιγότερο γνωστό ίσως είναι ότι η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, τηρώντας μια καθαρά αμυντική στάση, βρέθηκε σε αμηχανία μπροστά στις ίδιες τις τις επιτυχίες! Την είσοδο, τέλος, της Γερμανίας στον πόλεμο ακολούθησε η ντροπιαστική συνθηκολόγηση εκ μέρους των Ελλήνων στρατηγών που ουσιαστικά ματαίωνε τη μεγαλειώδη αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών.
    Αντί επιλόγου το ντοκιμαντέρ καταλήγει ότι ήταν τρία και όχι ένα τα βροντερά ΟΧΙ των Ελλήνων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: το αλβανικό μέτωπο, η μάχη της Κρήτης και η Εθνική Αντίσταση.
    Το έπος των Ελλήνων στην Αλβανία: ένα ντοκιμαντέρ που έχει να διδάξει πολλά για την εθνική μας επέτειο σε όλες τις ηλικίες και προπάντων στη νέα γενιά. Επιπλέον εξαιρετικό υλικό είτε για σχολική γιορτή είτε στο μάθημα Ιστορίας, του Λυκείου κυρίως.

Σμαράγδη Γαλημιτάκη