ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

΄΄ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ΄΄


Το 5ο  Κινηματογραφικό Φεστιβάλ  Χανίων εγκαινιάζει η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη ΄΄Το τελευταίο σημείωμα΄΄ την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017. Το σενάριο μοιράζονται ο σκηνοθέτης και η συντοπίτισσα μας Ιωάννα Καρυστιάνη: 200 κομμουνιστές, πολιτικοί κρατούμενοι της δικτατορίας Μεταξά, μεταφέρονται από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου και εκτελούνται, Πρωτομαγιά του 1944, ως αντίποινα για τη δολοφονία γερμανού αξιωματικού.

    Για τα γυρίσματα της ταινίας για οκτώ βδομάδες ζωντάνεψε το φρούριο-φυλακή Ιτζεδίν στο Καλάμι. Στο παρελθόν, το ιστορικό κτήριο είχε αξιοποιηθεί  κινηματογραφικά για την ταινία ΄΄Μέρες του ΄36΄΄ του Θόδωρου Αγγελόπουλου και τα ΄΄Πέτρινα χρόνια΄΄ επίσης του Βούλγαρη. Στο παρόν, δυστυχώς το Ιτζεδίν έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη του χρόνου και των αρχών.
   Λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα στην πόλη μας τα Χανιώτικα Νέα (Διαδρομές 21/10/2017) φιλοξένησαν συνέντευξη συντελεστών της ταινίας. Αποτιμώντας την εμπειρία των γυρισμάτων Χανιώτες ηθοποιοί θεωρούν προνόμιο και τιμή τη συνεργασία τους με τον Παντελή Βούλγαρη, τον οποίο και θεωρούν κεφάλαιο στην Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου. Εστιάζουν στην οικογενειακή ατμόσφαιρα των γυρισμάτων, τη σοφή καθοδήγηση και διαρκή ενθάρρυνση αλλά και τη δυνατή και αποτελεσματική κινηματογραφική ομάδα. Από τη μεριά του ο Παντελή Βούλγαρης μιλά με σεβασμό και συγκίνηση για την εκτέλεση των 200, ένα ιστορικό περιστατικό που ως προσωπικό χρέος και ανάγκη.έπρεπε να γίνει ταινία. Και αναγνωρίζει ότι η ταινία δε θα ήταν η ίδια, αν δεν είχε γυριστεί στο γεμάτο μνήμες Ιτζεδίν και αν δεν είχε αγαπηθεί εξαρχής από τους Χανιώτες που δούλεψαν μαζί του με ενθουσιασμό και συνέπεια.
    ΄΄Το τελευταίο σημείωμα΄΄: Μια ελληνική κινηματογραφική ταινία για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια ταινία μνήμης. Μια ταινία -φόρος τιμής για τους 200 της Καισαριανής, για τα τελευταία σημειώματα πριν την εκτέλεση.



Σμαράγδη Γαλημιτάκη