ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να σχολιάσουν αντιπροσωπευτικά κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, πεζά και ποιητικά, που καταδεικνύουν την ομορφιά και τον πλούτο της γλώσσας μας. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν, αντί εισαγωγής, αποσπάσματα από το λόγο που εκφώνησε ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης κατά τη βράβευσή τους από τη Σουηδική Ακαδημία. Όχι τυχαία και οι δύο νομπελίστες ποιητές επισήμαναν την αδιάλειπτη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας που, κατά τα λεγόμενά τους, επί 2500 χρόνια δεν έπαψε να μιλιέται και να δημιουργεί ποίηση. 
  Στο μάθημα πάλι των Αγγλικών, με τη βοήθεια της συναδέλφου κ. Ξερογιαννάκη Νατάσας, έγινε απόπειρα μεταγραφής στα νέα ελληνικά αποσπάσματος από την ομιλία που εκφώνησε  το 1957 στην Ουάσιγκτον ο καθηγητής Ξενοφών Ζολώτας, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά λέξεις της αγγλικής με ελληνική προέλευση.
   Ευχή μας ''τη γλώσσα που μας έδωσαν ελληνική΄΄ να την μιλάμε και να τη γράφουμε σωστά και να την τιμάμε όπως της αξίζει.


Σμαράγδη Γαλημιτάκη-Πολυξένη Παύλου