ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο όρος είναι σχετικά πρόσφατος και αφορά σε μορφή θεματικού τουρισμού. Πρόκειται για επίσκεψη χώρων ή μνημείων που συνδέονται με γεγονότα που σημάδεψαν αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων, όπως ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, ένα νεκροταφείο ή ένα μνημείο πεσόντων. Με άλλα λόγια ο σκοτεινός τουρισμός αναδεικνύει μέρη όπου ιστορία έγραψε ο θάνατος ή η καταστροφή, για αυτό και η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού ονομάζεται και τουρισμός της θλίψης ή του θανάτου.
   Στην περίπτωση της Κρήτης αντιπροσωπευτικούς χώρους σκοτεινού τουρισμού αποτελούν η Σπιναλόγκα, καθώς και τα μέρη όπου ηρώα θυμάτων των γερμανικών  εκτελέσεων. Ανάλογα μέρη στον Νομό Χανίων είναι το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε και το Συμμαχικό Νεκροταφείο στο Βλητέ Σούδας ή το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι. 

Το Συμμαχικό Νεκροταφείο Σούδας
Το Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο στο Μάλεμε

Το φρούριο-φυλακή Ιτζεδίν

   Από την άλλη η πλέον τουριστική Παλιά Πόλη των Χανίων έχει τη δική της σκοτεινή πλευρά. Η περιήγηση που προτείνεται ξεκινά ανατολικά από το Κουμ Καπί και διατρέχοντας την Παλιά Πόλη -με εξαίρεση την πλατεία Κοτζάμπαση- καταλήγει στην πλατεία Τάλω στη δυτική άκρη του ενετικού λιμανιού. Προβλεπόμενες στάσεις:
Σμαράγδη Γαλημιτάκη