ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ


Οι Έλληνες την περίοδο της Κατοχής είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός από τους Ναζί, τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τα μπλόκα, τη λεηλασία της πόλης και τις τρομακτικές ελλείψεις σε τρόφιμα. Χιλιάδες δεν τα κατάφεραν, χιλιάδες πέθαναν από ασιτία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Άλλοι επιβίωναν με φέτες λασπώδους ψωμιού ή τη λεγόμενη μπομπότα (χυλός από καλαμποκάλευρο).
   Είναι τραγικό αλλά η πρώτη ύλη ήταν ... το νερό!!! Όταν βέβαια έτρεχε από τις βρύσες γιατί η αλήθεια είναι πως πολύ συχνά το έκοβαν. Ακόμη μια και ο καφές ήταν δυσεύρετος έφτιαχναν ένα τύπο καφέ από διάφορα προϊόντα όπως ρεβύθια ή βραστά κουκούτσια.
                                    
 Οδηγίες κατά τη λήψη των συσσιτίων
" Καθόλου κρέας ή ψάρι δεν βρέθηκε,παρά μόνο μια αλεσμένη αγγινάρα  σήμερα για φαγητό. Να κάνετε καλό μάσημα της τροφής για να νιώθει γεμάτο το στομάχι και μην ξεχνάτε να μαζεύετε από το τραπέζι τα ψίχουλα σε ένα βαζάκι. Στο τέλος της βδομάδας η ποσότητα θα είναι  αρκετή...Να τρώτε χόρτα και να μασάτε σιγά σιγά για να νομίζει το στομάχι σας πως είναι χορτάτο".
   Επίσης υπήρχε συμβουλή που έλεγε πώς να ξεγελάσεις τα μάτια και το στομάχι σου ότι τρως κρέας (φοβερά δυσεύρετο προϊόν)! Είναι πολύ απλό: Παίρνεις μια μελιτζάνα, την τρίβεις, την αφήνεις να σκουρύνει και τότε έχεις την αίσθηση πως τρως κρέας!!!
                                             
 (Άρθρα από τον τύπο της κατοχής - εφημερίδες : «Αθηναϊκά Νέα», «Βραδυνή» και «Καθημερινή 1940-1941»)

               Γεωργία Λιονάκη Γ2                             Σχολικό έτος 2018-19