ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΥ


Τη σχολική χρονιά 2018-2019 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων «Φυτεύοντας βότανα και λαχανικά στον κήπο του σχολείου μου», που αποτέλεσε, ουσιαστικά, το όχημα για την ενασχόληση ομάδας μαθητών με τον σχολικό λαχανόκηπο, για μία ακόμη χρονιά. Παράλληλα με το κύριο αντικείμενο του προγράμματος, το οποίο έγκειται στην «εκ του μηδενός» δημιουργία ενός λαχανόκηπου, οι μαθητές ασχολήθηκαν και με παρεμφερείς γεωργικές εργασίες, όπως το κλάδεμα δέντρων ή η φροντίδα των καλλωπιστικών φυτών του σχολείου μας, κ.α..
Εφέτος σκεφτήκαμε να μετακινηθούμε κεντρικότερα στην πίσω αυλή του σχολικού μας κτηρίου, να επιτρέψουμε στο σημείο που καλλιεργήσαμε πέρυσι τα λαχανικά μας να ξεκουραστεί και να φτιάξουμε έναν μεγαλύτερο λαχανόκηπο, στήνοντας τον με αρκετές διαφορές σε σχέση με τον περυσινό,  με σημαντικότερη, ίσως, αλλαγή τη μετάβαση στο σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, το οποίο εγκατέστησαν οι μαθητές σε συνεργασία με τον τεχνολόγο καθηγητή κ. Νίκο Βερναδάκη. Οι μαθητές αξιοποίησαν δημιουργικά τον χρόνο τους, εργάστηκαν επιμελώς, έβαλαν κίνηση στην σχολική τους εβδομάδα, γνώρισαν καινούργιους φίλους ή και σύσφιξαν τις σχέσεις τους με τους παλαιότερους, μέσα απ’ αυτές τις συναντήσεις της Παρασκευής, την κοινή εργασία και τους κοινούς εκπαιδευτικούς στόχους.
Πάνω απ’ όλα, όμως, βίωσαν την αειφορική προσέγγιση της φύσης, εφόσον οι μέθοδοι καλλιέργειας που μεταχειριστήκαμε ήταν αποκλειστικά οικολογικοί και φιλικοί προς το περιβάλλον, και παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να δουν το σχολείο διαφορετικά, να το αγαπήσουν περισσότερο και να αντιληφθούν πόσο δημιουργικό μπορεί να αποδειχτεί στη διάρκεια της φοίτησης τους σ’ αυτό. Επισημαίνουμε, ότι λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, της πληθώρας των εργασιών και της αναγκαιότητας χρήσης αρκετών αγροτικών υλικών και εργαλείων, το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα αποτέλεσε πεδίο συνεργασίας σύνολης της σχολικής μας κοινότητας, όπου η κάθε πλευρά συνέβαλλε καθοριστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.      


Γιώργος Μέμος, συντονιστής του προγράμματος