ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Κυριακή 21 Μαΐου 2023

ΕΚΔΡΟΜΗ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕ ΑΘΗΝΑ-ΔΕΛΦΟΥΣ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

ΕΚΔΡΟΜΗ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕ ΑΘΗΝΑ- ΔΕΛΦΟΥΣ
 

Το σχολείο μας πραγματοποίησε την εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ΄ Γυμνασίου στην Αθήνα -Δελφούς στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος από 25-04-2023 έως και 30-04-2023.

Την πρώτη μέρα κατά την άφιξή μας στην Αθήνα επισκεφθήκαμε το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Οι μαθητές μας χωρισμένοι σε ομάδες ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και συμμετείχαν σε διαδραστικές - εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Είχαν με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εφαρμογές φυσικής , χημείας, μαθηματικών και να διαπιστώσουν τη σημαντική προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Στη συνέχεια η ομάδα μας περιηγήθηκε σε αξιοθέατα του κέντρου της Αθήνας, την πλατεία Συντάγματος με τους Εύζωνες, τον Εθνικό Κήπο, το Ζάππειο Μέγαρο και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης έγινε σύντομη αναφορά σε βασικά ιστορικά στοιχεία από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο οποίο τα παιδιά ξεναγήθηκαν και γνώρισαν έργα νεώτερης και σύγχρονης τέχνης ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών.


Την επόμενη μέρα αναχωρήσαμε για τους Δελφούς όπου οι μαθητές μας χωρισμένοι πάλι σε ομάδες περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και στο Μουσείο. Από την ξενάγηση έμαθαν πολλά για την ιστορία του μαντείου, το ιερό του Απόλλωνα και το ρόλο που είχαν οι ιέρειές του όπως η Πυθία, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν το αίσθημα του σεβασμού που οφείλουμε σε χώρους με ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία.

Την Παρασκευή 28-04-2023 ο προορισμός μας ήταν το Μεσολόγγι και η πρώτη στάση μας έγινε στο Μουσείο του Άλατος όπου τα παιδιά διαπίστωσαν την ύπαρξη ποικίλων ειδών και χρωμάτων αλατιού από διαφορετικές χώρες του κόσμου όπως και τις πολλαπλές χρήσεις του αλατιού σε προϊόντα της καθημερινότητάς μας. Έτσι επιτεύχθηκε ο στόχος μας να γνωρίσουν οι μαθητές τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας του αλατιού έως τη βρώσιμη μορφή του. Είδαμε επίσης τις αλυκές, τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και τις γνωστές πελάδες ( τα ξύλινα σπιτάκια των ψαράδων). Η περιήγηση μας στο Μεσολόγγι ολοκληρώθηκε στο κήπο των Ηρώων όπου τα παιδιά ανακάλεσαν στη μνήμη τους στοιχεία από το μάθημα της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας που αφορούν στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.

Επόμενος σταθμός μας ήταν η Ναύπακτος με την υπέροχη διαδρομή και το φυσικό τοπίο που συνδύαζε βουνό και θάλασσα κατά την οποία οι μαθητές θαύμασαν και τη γέφυρα Ρίου –Αντιρρίου που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο. Στη Ναύπακτο περιηγηθήκαμε στην παλαιά πόλη και γνωρίσαμε πτυχές της ιστορίας της όπως το ενετικό λιμάνι , τα τείχη και το κάστρο.

Το Σάββατο αναχωρήσαμε για το θεματικό πάρκο vagonetto ( Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας ) όπου χωρισμένα σε ομάδες τα παιδιά παρακολούθησαν διαδραστική παρουσίαση της εξόρυξης του βωξίτη και ενημερώθηκαν για τα είδη του και την παραγωγή αλουμίνας και αργιλίου. Στη συνέχεια με το vagonettο περιηγηθήκαμε σε ορυχείο 278 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης όπου με προσομοίωση διαπιστώσαμε τα στάδια και τη χρονική εξέλιξη της διαδικασίας εξόρυξης του βωξίτη. Τέλος πήγαμε στο κέντρο ενημέρωσης Θερμοπυλών και στο μνημείο του Λεωνίδα όπου από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είδαμε τρισδιάστατη παρουσίαση της μάχης των Θερμοπυλών.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη καθώς επιτεύχθηκαν πλήρως οι εκπαιδευτικοί και διδακτικοί στόχοι και προέκυψαν νέα ενδιαφέροντα σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι μαθητές μας. Λόγω της χρονικής πίεσης δεν πραγματοποιήθηκαν οι στάσεις αναψυχής στην Αράχωβα και στο Γαλαξίδι. Οι μαθητές έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι από την οργάνωση της εκδρομής , από τα μέρη που επισκέφθηκαν και γνώρισαν την ιστορία τους καθώς και από την διαμονή τους σε πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας και των Δελφών τα οποία κάλυπταν πλήρως τις ανάγκες όλων μας.


Αντώνης Χαραλαμπάκης αρχηγός της μετακίνησης


Συνοδοί : Μαρκάκη Σοφία

Βλαμάκη Χαρίκλεια

Ξερογιαννάκη Αναστασία





ΔΕΛΦΟΙ









 ΑΘΗΝΑ


ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ








 ΣΥΝΤΑΓΜΑ






 ΖΑΠΠΕΙΟ



 ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ









 ΕΡΑΤΙΝΗ









 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΑΤΟΣ


 ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ


 ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ










 ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΙΟ

 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
















 ΔΕΛΦΟΙ