ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στις 23 Απριλίου έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, με αφορμή δύο πολύ σημαντικά γεγονότα. Το 1616 της ίδιας ημερομηνίας απεβίωσαν δύο διαχρονικοί συγγραφείς, ο ισπανός Μιχαήλ Θερβάντες, γνωστός για το μυθιστόρημά του «Δον Κιχώτης», και ο διάσημος άγγλος θεατρικός συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Τα έργα τους έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης άλλων συγγραφέων.

   Μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου παίρνουν πνοή πρόσωπα και συμβάντα πολλές φορές έξω από την πραγματικότητα.Η μαγεία του να βυθίζεσαι μέσα σε μια ιστορία είναι μοναδική. Κανείς δεν μπορεί να σου πει τι να νιώσεις ή πώς να βιώσεις την κάθε στιγμή. Υπάρχεις μόνο εσύ και το βιβλίο. Εισχωρείς μέσα σε ένα κόσμο γεμάτο περιπέτεια, δράση και αγωνία. Ζεις μαζί με τους πρωταγωνιστές την κάθε στιγμή, λυπάσαι, χαίρεσαι, θυμώνεις, ερωτεύεσαι και ενεργείς μαζί τους. Και ειλικρινά υπάρχει κάτι πιο υπέροχο από το να ταυτίζεσαι με τα πρόσωπα ενός βιβλίου; Είναι σαν να παρασύρονται τα συναισθήματα σου, καθώς οι σκέψεις και οι απόψεις σου ταιριάζουν με αυτές που έχουν οι ήρωες του έργου.
   Λένε ότι το βιβλίο είναι ο αιώνιος σύντροφος ενός ανθρώπου. Μπορείς να βρεις παρηγοριά στις σελίδες του και να ξέρεις ότι ποτέ δε θα σε προδώσει. Πάντα θα είναι εκεί περιμένοντας να το ανοίξεις και να χαθείς  μέσα του. Ας σκεφτούμε όλοι πόσες φορές έχουμε βρεθεί να διαβάζουμε στα σκοτεινά με ένα μικρό φωτάκι, ονειρευόμενοι το αύριο ή ευχόμενοι να ζήσουμε και εμείς μία θυελλώδη ζωή όπως αυτή που περιγράφεται πολλές φορές στα βιβλία. Και αν κάποιοι δεν το έχουν δοκιμάσει, ποτέ δεν είναι αργά. Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει σταθμό στη ζωή ενός ανθρώπου, αφού τα διδάγματα που αντλούμε από αυτό είναι πολύτιμα. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα βιβλίο  σε ένα ράφι μιας βιβλιοθήκης  ή ενός βιβλιοπωλείου δεν περιμένει παρά να διαβαστεί από έναν αναγνώστη. Στην ηλεκτρονική εξάλλου εποχή μας αυτό μπορεί να γίνει και διαδικτυακά.

Από τη μαθήτρια του Β4 Παλιεράκη Αναστασία