ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΡΟΜΑ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα  των Ρομά στις 8 Απριλίου, σε ανάμνηση του πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους στο Λονδίνο το 1971, μία ρομά μαθήτρια του σχολείου μας, λίγο πριν την αποφοίτησή της, θέλησε να μας εκμυστηρευτεί  κάποιες  από τις απαγορεύσεις- υποχρεώσεις που ισχύουν για μία κοπέλα της φυλής της, προκειμένου να γνωρίσουμε την κοινωνική κατάσταση των ρομά γυναικών. Τα λόγια της μεταφέρονται αυτολεξεί:
-  Ένα κορίτσι της φυλής μου απαγορεύεται αυστηρά να πηγαίνει σχολείο. 
-    Από τα 13 της είναι υποχρεωμένη να παντρευτεί κάποιον που δε γνωρίζει αλλά έχει κάνει  την καλύτερη προσφορά χρημάτων στον πατέρα της. 
-     Απαγορεύεται  αυστηρά να ερωτευτεί  αγόρι άλλης φυλής. 
-     Αμέσως μετά το γάμο είναι υποχρεωμένη να μείνει έγκυος, αλλιώς τα πεθερικά της τη διώχνουν. 
-     Μένει αναγκαστικά στο σπίτι των πεθερικών της, εκτός εάν παντρευτεί τον πρωτότοκο γιο, οπότε οι νεόνυμφοι μπορούν να μείνουν σε δικό τους σπίτι
-     Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σηκώσει ανάστημα στα πεθερικά ή στον άντρα της, αλλιώς δεν αποκλείεται το ξύλο.  
-    Οφείλει να γεννάει  παιδιά μέχρι τα 22 της χρόνια. Μετά είναι υποχρεωμένη να δουλεύει στη δουλειά του άντρα της  αφήνοντας τα παιδιά στην πεθερά ή στη μητέρα της.
-     Το διαζύγιο αποκλείεται καθώς δεν τελείται θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος αλλά η ένωση του ζευγαριού γίνεται από τους δύο πατεράδες με την ανταλλαγή δακτυλιδιών. Σε περίπτωση που η γυναίκα κατηγορηθεί για μοιχεία, ο σύζυγος έχει το δικαίωμα να την διώξει. Το αντίστροφο, ωστόσο, αποκλείεται. 
-    To να φοιτά ένα κορίτσι σε σχολείο είναι σπάνιο. Αν συμβαίνει, πρόκειται για εξαίρεση και αφορά μόνο το δημοτικό.

  Μόνο τυχερή, λοιπόν, θεωρείται η συγκεκριμένη ρομά μαθήτρια, αφού αποτελεί ηχηρή εξαίρεση διεκδικώντας να πηγαίνει σχολείο. Της ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ  στην πραγματοποίηση των στόχων της, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική της ζωή, και βέβαια ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο Λύκειο, καθώς ήδη έχει καταλάβει ότι η γνώση είναι το αποτελεσματικότερο εφόδιο σε κάθε επιδίωξη μας.

Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη μοίρα των γυναικών ρομά.