ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

CLOCK FOR BLOG

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΣΤΟ ΚΙΦΑΧ

Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2017, μετά την παρουσία της σημαίας του σχολείου μας στην κοντινή εκκλησία για τη λειτουργία των Τριών Ιεραρχών, με τη συνοδεία του Διευθυντή κ. Χαραλαμπάκη Αντώνη, δύο μαθητές, από  την Α΄ και τη Γ΄ τάξη, επισκεφθήκαμε το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανιών  (ΚΙΦΑΧ). Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να προσφέρουμε το χρηματικό ποσό που τα παιδιά του σχολείου μας είχαν συγκεντρώσει τα Χριστούγεννα για αγορά παιδικών εμβολίων.

  Το ΚΙΦΑΧ ιδρύθηκε το 2012 με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, του Ιατρικού Συλλόγου Χανιών, της Μονής Γουβερνέτου και του Εργατικού Κέντρου, όπου και αρχικά στεγάστηκε. Πολλοί άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δίνοντας φάρμακα, ενώ επίσης πολλοί γιατροί δέχτηκαν να βοηθήσουν. Δύο χρόνια μετά το ΚΙΦΑΧ μεταστεγάστηκε στο τωρινό  κτήριο στην πλατεία Κολοκοτρώνη, προσφορά της Μονής Γουβερνέτου.
    Οι άνθρωποι του ΚΙΦΑΧ στηρίζουν περίπου 1000 άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας ή εθνικότητας, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φροντίσουν τον εαυτό τους, προσφέροντάς τους δωρεάν φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις, όπως τεστ Παπ και μαστογραφίες. Επίσης συνεργάζονται με άλλα Κοινωνικά Ιατρεία-Φαρμακεία, όπως για παράδειγμα αυτό της Θεσσαλονίκης και τους Γιατρούς του Κόσμου.
    Ο σκοπός δηλαδή του ΚΙΦΑΧ είναι να στηρίξει ιατροφαρμακευτικά αυτούς που το έχουν ανάγκη. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά μία κυρία που βοηθούσε στο φαρμακείο ‘’Η αλληλεγγύη είναι ένα συστατικό εκ των ουκ άνευ, που προσδιορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη’’. Για αυτό και οι άνθρωποι που βοηθούν στο Φαρμακείο, στην Αποθήκη (όπου φυλάγονται και ξεχωρίζονται τα φάρμακα), αλλά και οι ιατροί, το κάνουν εθελοντικά. Εξάλλου οι περισσότεροι από εκείνους που δουλεύουν στην αποθήκη δεν είναι ειδικοί, αλλά έχουν μάθει με την εμπειρία. Αν πάλι κάποια φάρμακα περισσέψουν, το ΚΙΦΑΧ τα στέλνει στο Νοσοκομείο ή σε κάποιο Γηροκομείο.
  Είναι πολύ εύκολο να βοηθήσουμε κι εμείς το έργο του ΚΙΦΑΧ. Όπως θα έχουμε ίσως παρατηρήσει, έξω από τα περισσότερα φαρμακεία βρίσκεται ένας πράσινος κάδος. Εκεί μπορούμε να βάζουμε φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε κι αυτά, μετά την περισυλλογή, θα καταλήξουν στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Χανίων και από εκεί σε κάποιον συνάνθρωπό μας που τα έχει ανάγκη.  




   Περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του ΚΙΦΑΧ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του  http://www.kifa-chania.gr/index.php/el/


Στριλάκου   Φρόσω Γ4,    Σχολικό έτος   2017-2018