Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ


Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ομάδας «Σταγόνα , γίνομαι καλύτερος» ασχολήθηκε την φετινή χρονιά με ένα πρωτότυπο θέμα για ένα πολύ γνωστό και ταυτόχρονα σχεδόν άγνωστο μας, τον Ψηλορείτη, το βουνό που μας περιστοιχίζει. Αφού από πέρυσι το σχολείο μας έγινε μέλος του αντίστοιχου Δικτύου του ΚΠΕ Ανωγείων, το πρόγραμμα μας με τίτλο «Τα μονοπάτια του νερού και της πέτρας» είχε ως σκοπό μια πρώτη γνωριμία με το φυσικό Γεωπάρκο του Ψηλορείτη.
Τα Γεωπάρκα είναι μνημεία της φύσης που προστατεύονται από την UNESCO και στην Κρήτη έχουμε την τύχη να συναντάμε δύο: του Ψηλορείτη και της Σητείας. Το πρόγραμμα μας ξεκίνησε από τη διαδρομή που κάνει το νερό, τα μονοπάτια που ακολουθεί στον κύκλο ζωής του, καθώς κι όταν βρίσκεται παρέα με την πέτρα ή την διαπερνά. Σιγά-σιγά αναδείξαμε το θέμα του Γεωπάρκου και θέσαμε τις διαστάσεις που θα μας απασχολούσαν.
Το αποκορύφωμα ήρθε όταν το σχολείο μας είχε την τύχη να επιλεγεί από την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης να επισκεφτεί το Γεωπάρκο στις 16 Απριλίου 2019, στο πλαίσιο των δράσεων EU IN MY REGION. To συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε δράσεις που έχουν σχέση με το περιβάλλον και την ανάδειξη του και έχει τίτλο «Προστατεύω το περιβάλλον, προστατεύω τη ζωή μου».
   
  
Στα Ανώγεια μελετήσαμε την συμβολή των γεωπάρκων στη δημιουργία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής και θέσαμε την αρχή γνωριμίας με την γεωμορφολογία, την βιοποικιλότητα και τον τοπικό πολιτισμό. Στην εξόρμηση μας αρωγοί στάθηκαν εκτός από τους διοργανωτές, το Κέντρο Πληροφόρησης του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, η υπεύθυνη του ΠΕΚΕΣ Κρήτης για την Αειφορία κυρία Αμαλία Φιλιππάκη, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Χανίων κυρία Αρετή Μαρματάκη και η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Ανωγείων. Δείτε στιγμιότυπα εδώ.
Παράλληλα, την φετινή χρονιά ασχοληθήκαμε με την διάσταση του εθελοντισμού και μάλιστα του Σχολικού Εθελοντισμού. Πήραμε μέρος στη διοργάνωση του Σχολείου μας στο Lets Do It 2019, καθώς και την συνάντηση με τους Γιατρούς του Κόσμου από το Παράρτημα Χανίων, δικαιολογώντας την προσπάθεια μας να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι, όπως αναφέρεται και στο όνομα της ομάδας μας. Χρησιμοποιήσαμε στην πράξη εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες από το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω» που έχει στόχο την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και την ενίσχυση μιας στάσης ζωής του ενεργού πολίτη.
Επίσης, λάβαμε μέρος σε διάφορες άλλες δράσεις όπως την επαναχρησιμοποίηση υλικών για την αντιμετώπιση των καθημερινών μας αναγκών, την υγιεινή διατροφή και την ποιοτική διαβίωση βλέποντας το θέμα μας ολιστικά και από πολλές σκοπιές. Συμμετείχαμε στα θεματικά δίκτυα που μας υποστηρίζουν ενεργά και παρουσιάσαμε μέρος της δουλειάς από τις δράσεις του προγράμματος μας στα σεμινάρια του ΚΠΕ Ανωγείων και του ΚΠΕ Βάμου. Εντυπώσεις από την εμπειρία τους κατάθεσαν μαθητές στην τελετή λήξης του σχολικού έτους που έγινε στο ΕΠΑ.Λ Ελ.Βενιζέλου, με μια σύντομη παρουσίαση όπως και την Έκθεση αφίσας του Φεστιβάλ Σχολικών  Δραστηριοτήτων στην Πύλη Σαμπιονάρα.

Καλλιβρετάκη Αργυρώ